Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2025 yılı için maliye politikasının daha sıkı bir çerçevede uygulanacağını açıkladı. Reformlara hız kazandırılacağını vurgulayan Şimşek, kamu ihale düzenlemeleriyle ilgili teknik çalışmaların tamamlandığını dile getirdi.
Makrofinansal İstikrar Güçleniyor
Ekonomi Muhabirleri Derneği’nin yayını Ekonom’a konuşan Şimşek, 2023 yılı Mayıs ayından itibaren uygulamaya koydukları ekonomi programının olumlu sonuçlar verdiğini belirtti. 2024’ün dış kırılganlıkların azaltıldığı, dayanıklılığın artırıldığı ve makrofinansal istikrarın güçlendirildiği bir yıl olduğunu söyleyen Şimşek, ödemeler dengesi riski ve enflasyonun kontrolden çıkma riskinin ortadan kaldırıldığını ifade etti.
Şimşek, 2025 yılı için temel hedeflerinin fiyat istikrarını kalıcı hale getirmek ve ekonomide yapısal dönüşümü hızlandırmak olduğunu vurguladı.
“Maliye Politikası Daha Sıkı Olacak”
Mali disipline daha fazla ağırlık vereceklerini ifade eden Şimşek, 2025’in yeni vergi düzenlemelerinden ziyade kayıt dışılıkla mücadele ve harcama disiplini yılı olacağını belirtti.
Deprem harcamaları dışındaki tüm alanlarda mali disipline devam edeceklerini vurgulayan Şimşek, bütçe açığını azaltmak için etkin tahsilat ve denetim mekanizmalarını devreye sokacaklarını söyledi.
“Reform Sürecine Hız Kazandıracağız”
Bakan Şimşek, ekonomi programlarının kalıcı hale getirilmesi ve Türkiye’nin rekabet gücünü artırarak büyüme potansiyelini yükseltmesi için yapısal reformların hızlandırılacağını açıkladı.
Kamu İhale Reformunda Son Aşamaya Gelindi
Kamu alımları konusuna da değinen Şimşek, Kamu İhale Reformu ile ilgili teknik çalışmaların tamamlandığını ve düzenlemenin partinin yetkili organlarına sunulduğunu belirtti.
Kur Korumalı Mevduattan Çıkış Tamamlanacak
Şimşek, 2025 yılında Kur Korumalı Mevduat (KKM) sisteminden çıkışın tamamlanacağını açıkladı. Makro finansal istikrarın güçlenmesiyle ülke risk priminin (CDS) düşmeye devam edeceğini de sözlerine ekledi.
“Gelir Dağılımı İyileşiyor”
Enflasyonun kontrol altına alınmasının vatandaşların alım gücünü artıracağını belirten Şimşek, uyguladıkları ekonomik program sayesinde gelir dağılımındaki bozulmanın düzelmeye başladığını ifade etti. Enflasyondaki düşüşün devam etmesiyle gelir dağılımındaki iyileşmenin süreceğini vurguladı.
Ekonomik Aktivitede Toparlanma Bekleniyor
Şimşek, 2025’in ikinci yarısından itibaren ekonomik aktivitede göreli bir toparlanma öngördüklerini belirtti. Enflasyondaki düşüş ve küresel ekonomik koşulların destekleyici hale gelmesiyle Türkiye ekonomisinin güçleneceğini ifade etti.
Ayrıca, küresel büyümenin, ticaretin, finansal koşulların ve emtia fiyatlarının Türkiye ekonomisi açısından daha olumlu olmasını beklediklerini sözlerine ekledi.