2023 GSYH Büyümesi Emekli Aylıklarına Yansıyor: Yeni Emeklilere Milli Gelir Zammı

2023 GSYH Büyümesi Emekli Aylıklarına Yansıyor: Yeni Emeklilere Milli Gelir Zammı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), elde edilen verilere göre 2023 yılı Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) büyüme hızını yüzde 4,5 olarak açıkladı. Bu olumlu gelişme, 2024 yılında emekli olanların aylıklarına ek bir zam yapılmasını beraberinde getirecek.

TÜİK'in 2023 GSYH büyüme oranının yüzde 4,5 olarak açıklanması, Orta Vadeli Program'ın öngördüğü yüzde 4,4'lük büyüme tahminini aşmasıyla dikkatleri çekti. Bu artışın etkisiyle, 2024 yılında emekli olanların aylıklarına ocak ayından sonra ilave zam yapılacağı söyleniyor. Bu kapsamda, emekli aylıkları yeniden hesaplanacak ve bu yıl emekli olanlar, aylıklarında yüzde 0,8 ile yüzde 1,35 arasında değişen oranlarda artış görecekler.

Emekli aylıklarının hesaplanmasında kullanılan güncelleme katsayısı, TÜFE artışının yüzde 64,77 olarak açıklanması sonucunda 1,6477 olarak belirlendi. Ancak, dün açıklanan 2023 yılı GSYH büyüme oranına göre güncelleme katsayısına yüzde 30 eklenerek, bu oran 1,6612'ye yükseltildi.

Yeni emeklilik başvurusu yapanlar, aylıklarını doğrudan 1,6612 güncelleme katsayısı üzerinden hesaplayacak. İlave zamlar ise emekli aylıklarına nisan ayından itibaren yansıtılacak. Ayrıca, mevcut çalışanlar da e-Devlet üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu'nun maaş robotunda, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren 1,6612 güncelleme katsayısı üzerinden hesaplanan aylıklarını görebilecekler. Bu güncelleme, emeklilerin önümüzdeki günlerde aylıklarını daha yüksek tutarlar üzerinden alabilecekleri anlamına geliyor.

Önceki Haber Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Türkiye Ekonomisinin Gücü Büyüme İle Gösteriyor
Sonraki Haber Istanbul'da Şubat Ayında Perakende Fiyatlar Yüzde 4,07 Arttı: İTO Verileri
Benzer Haberler