Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, tekstil, hazır giyim, mobilya, ayakkabı ve deri sektörlerine yönelik kapsamlı bir teşvik paketi hazırladıklarını açıkladı. 2024 yılıyla birlikte KOBİ istihdamını korumaya odaklanacak bu paket, 1 milyon çalışanı kapsayacak. Bakan Kacır, teşviklerin güçlü bir kaynakla destekleneceğini ifade etti.
Emek Yoğun Sektörlere Özel Destek
Bakan Kacır, istihdamın yoğun olduğu sektörlere öncelik verdiklerini belirterek, "Bu sektörlerin rekabet gücünü korumayı ve kırılganlık riskini azaltmayı hedefliyoruz. 2025 itibarıyla çalışan başına önemli destekler sunacağız" dedi. Teşvik paketinin KOSGEB işbirliğiyle hazırlanacağını ifade eden Kacır, "Kaynak miktarını açıklamak istemiyorum, ancak bu destek tüm kesimleri memnun edecek" diye konuştu.
Planlı Sanayi Alanları ve Yeni Endüstri Bölgeleri
Sanayi yatırımlarını hızlandırmak için Ulusal Sanayi Alanları Master Planı üzerinde çalıştıklarını açıklayan Kacır, lojistik bağlantıları ve enerji altyapısını dikkate alan bu planın Türkiye'nin sanayileşme sürecini hızlandıracağını belirtti. Samsun-Adana-Mersin hattında başlayacak plan, 2053 yılına kadar OSB ve endüstri bölgelerinin nerelerde kurulacağını öngörüyor.
Bakanlık ayrıca kamu-özel işbirliğiyle mega endüstri bölgeleri kurmayı hedefliyor. Güney Türkiye'de 30 milyon metrekarelik bir sanayi alanı üzerinde çalışıldığını belirten Kacır, uluslararası yatırımları çekmek için yeni finansman yöntemleri geliştirdiklerini açıkladı.
OSB’lerde Yeni Düzenlemeler
Sanayi arazilerinin verimli kullanılmasını sağlamak için OSB’lerde yatırım yerleri tahsisine yönelik düzenlemeler getirildiğini belirten Kacır, "OSB’lerde atıl kalan alanları üretime kazandırmak ve yatırımcının önünü açmak öncelikli hedefimiz" dedi. Yeni düzenlemeyle, OSB’lerde boş parseller her ayın ilk pazartesi günü tahsis edilecek. İlk 3 ayda boş alanların üçte birinin tahsis edildiğini belirten Kacır, OSB’lere 10 milyar TL’den fazla kaynak ayrılacağını da belirtti.
Sanayi Alanlarının Payı Artacak
Türkiye’nin toplam yüz ölçümündeki planlı sanayi alanlarının payını %0,4'ten %1’in üzerine çıkarmayı hedeflediklerini belirten Kacır, "Almanya gibi gelişmiş ülkelerde bu oran %1,5’i aşıyor. Türkiye’nin sanayi alanlarını artırması gerekiyor" dedi. OSB’lerde stratejik yatırımlar için %15 oranında alan ayrılacağını da belirten Kacır, bu düzenlemenin uluslararası yatırımcıları cezbetmede önemli bir rol oynayacağını ifade etti.
"Gerçek Sanayiciyi Destekleyeceğiz"
OSB yönetmelik değişikliklerine ilişkin tartışmalara da değinen Kacır, "Amacımız gerçek sanayiciyi desteklemek. OSB'lerde yatırım yeri tahsisinin şeffaf ve öngörülebilir bir şekilde yapılmasını sağlıyoruz. Yatırım yeri tahsis edilen alanlarda üretim başlamazsa, bu yerler OSB’ye iade edilecek ve başka yatırımcılara sunulacak" dedi.
Türkiye Ekonomisine Katkı
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın öncelikli hedefi, yatırımcıların önünü açarak Türkiye'nin üretim kapasitesini artırmak. Planlı sanayi alanları, yeni teşvik paketleri ve kamu-özel işbirlikleriyle 2024 ve sonrası için güçlü bir büyüme öngörülüyor. Bakan Kacır, "Sanayileşmede elde ettiğimiz ivmeyi koruyarak Türkiye'yi küresel arenada daha rekabetçi hale getireceğiz" dedi.