AK Parti'den Nüfus Artışını Teşvik İçin Yeni Adımlar: Üç Çocuğa Asgari Ücret Desteği ve Doğum Parası Güncellemesi

AK Parti'den Nüfus Artışını Teşvik İçin Yeni Adımlar: Üç Çocuğa Asgari Ücret Desteği ve Doğum Parası Güncellemesi

AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında, Türkiye'nin düşen doğum oranlarına karşı alınacak tedbirler görüşüldü. Bu tedbirler arasında doğum parasının artırılması, üç çocuklu ailelere 17 bin lira bakım desteği sağlanması, tüp bebek tedavi desteğinde yaş sınırının 45’e kadar çıkarılması ve çocuk okula başlayana kadar annelere kısmi çalışma hakkı tanınması bulunuyor.

Doğurganlık Hızındaki Düşüş ve Yeni Hedefler

1965'te 7 olan doğurganlık hızının 2023'te 1,51'e düşmesi ve Türkiye'nin bu alanda OECD ortalamasının altına inmesi, AK Parti'yi harekete geçirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen MYK toplantısında, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Ayşe Keşir, Türkiye'nin nüfus dinamikleri ve doğurganlık haritası üzerine bir sunum gerçekleştirdi.

Önerilen Tedbirler

Kadın Kolları Başkanlığı'nın doğum oranlarını artırmak için önerdiği bazı tedbirler şöyle:

Tüp Bebek Tedavisinde Yaş Sınırının Artırılması: Devlet desteği için öngörülen yaş sınırının 40'tan 45'e kadar çıkarılması.

Anne Dostu Hastanelerin Yaygınlaştırılması: Devlet hastanelerinde doğum yapmayı teşvik ederek doğumun ekonomik ve psikolojik yükünü azaltma.

Kısmi Süreli Çalışma Hakkı: Doğum izinlerinden sonra annelere, çocukları ilkokula başlayana kadar kısmi süreli çalışma hakkı tanınması.

Üç Çocuklu Ailelere Bakım Desteği: Üç ve daha fazla çocuk sahibi olan ailelere kademeli olarak asgari ücret tutarında (17 bin lira) bakım desteği sağlanması.

Yenidoğan Yardımları: İki yıl süreyle yeni doğan çocuklar için bez ve mama yardımı yapılması.

Vergi İndirimleri ve Avantajlar: İki ve daha fazla çocuğu olan ailelere araç ve konut alımında vergi indirimleri ve diğer avantajlar sunulması.

Aile ve Gençlik Fonu: Bu fonun kapsamı genişletilerek çocuk teşvikleri için de kullanılması.

Doğum Parası Güncellemesi: Birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve daha fazla çocuk için 600 TL olan doğum parasının güncellenmesi.

Nüfus Artışını Teşvik İçin Atılan Adımlar

Toplantıda, dünyada uygulanan farklı politika setleri değerlendirildiğinde, tek seferlik maddi teşviklerin çocuk sahibi olma kararını çok fazla etkilemediği, kamu destekli çocuk bakım hizmetlerinin ise en başarılı sonuçları verdiği belirtildi. Bu doğrultuda, AK Parti, Türkiye'deki doğum oranlarını artırmak için kapsamlı bir teşvik paketi hazırladı.

Önceki Haber Tüm Emeklilere Seyyanen Zam Gündemde: İşte Detaylar
Sonraki Haber Türkiye Sigorta, 2024'ün İlk Yarısında Yüzde 107 Büyüdü
Benzer Haberler