Almanya’nın Askeri Harcamaları Yüzde 2'yi Geçti

Almanya’nın Askeri Harcamaları Yüzde 2'yi Geçti

Almanya hükümeti, NATO'ya sunduğu bilgiye göre, bu yıl askeri harcamalara ayrılan toplam bütçenin 90,6 milyar avroya ulaşacağını bildirdi. Bu miktar, Almanya’nın gayrisafi milli hasılasının (GSMH) yüzde 2,12’sine tekabül ediyor.

Hızla Artan Bütçe

Sosyal Demokrat Parti (SPD) üyesi ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz, 2021'de başbakan olmadan önce NATO'nun üye ülkelerin GSMH'nın en az yüzde 2'sini askeri harcamalara ayırması talebine karşı çıkıyordu. Benzer şekilde, koalisyon ortağı Yeşiller Partisi de bu şartı eleştiriyordu. Ancak, her iki partinin koalisyon döneminde, Almanya’nın askeri harcamaları kısa sürede hızla artarak yüzde 2’nin üzerine çıktı.

Ukrayna Savaşı ve Artan Harcamalar

Ukrayna savaşının başlamasıyla Almanya, askeri harcamalarını hızlı bir şekilde artırdı. Savaşın başlamasından üç gün sonra 100 milyar avroluk özel bir fon ilan eden Almanya, ardından askeri bütçesini artırmaya devam etti. 2021'de Olaf Scholz’un başbakanlık koltuğuna oturduğu dönemde Almanya’nın askeri bütçesi 46,9 milyar avro idi. Üç yıl içinde bu miktar yaklaşık iki katına çıkarak tarihi bir artış kaydedildi. Bu durum, askeri harcamaların artırılmasına karşı çıkanların iktidara geldiklerinde bu politikayı değiştirdiğini gösteriyor.

NATO'nun Kararları ve Üye Ülkelerin Durumu

NATO, 2014 yılında aldığı bir kararla üye ülkelerin GSMH'nın yüzde 2'sini askeri harcamalara ayırmasını kararlaştırmıştı. Bu yıl itibarıyla 32 NATO üyesi ülkeden 23'ü bu kriteri yerine getirdi. 2014 yılında bu kriteri yalnızca ABD, İngiltere ve Yunanistan karşılamıştı. Geçen yıl ise NATO müttefiklerinden 11'i GSMH'lerinin yüzde 2'si veya daha fazlasını savunmaya ayırdı.

En Yüksek Askeri Harcamalar

Askeri harcamalar açısından en yüksek bütçeyi ayıran ülkeler arasında, Ukrayna’ya sınırı bulunan Polonya ve Estonya ilk sırada yer alıyor. Polonya bütçesinin yüzde 4,12'sini, Estonya ise yüzde 3,43'ünü askeri harcamalara ayırdı. Bu iki ülkeyi yüzde 3,38 ile ABD takip ediyor. ABD’nin askeri harcamalar için ayırdığı toplam bütçe ise 968 milyar dolar.

Almanya’nın askeri harcamalarını artırması, Avrupa'daki güvenlik dinamiklerini ve NATO’nun bölgedeki stratejik duruşunu önemli ölçüde etkiliyor. Bu artış, Almanya'nın gelecekteki savunma politikalarında daha aktif bir rol oynayacağının da sinyallerini veriyor.

Önceki Haber EURO 2024'ün Açılış Maçı: Almanya ile İskoçya Karşılaşacak
Sonraki Haber Alman Sendika IG Metall, Volkswagen'den %7 Ücret Artışı Talep Edecek
Benzer Haberler