Amasya'da 'Sarı Altın' Bamyasının Hasadı Başladı: Kilosu 1000 TL

Amasya'da 'Sarı Altın' Bamyasının Hasadı Başladı: Kilosu 1000 TL

Amasya'nın Taşova ilçesinde yetiştirilen ve coğrafi işaret tescili olan çiçek bamyasının bu yılki hasadı başlamış bulunuyor. Bu bamya, kilosu 1000 TL'den alıcıyla buluşuyor ve şehrin ekonomisine yaklaşık 350 milyon TL katkı da bulunuyor.

Bamya, çiçeğinin sarı rengi ve yüksek değeri nedeniyle 'sarı altın' olarak adlandırılıyor. Her saat alıcı bulan bu ürünün satışı, altından daha hızlı gerçekleşiyor. Alıcılar, gece bile üreticilerin kapısına kadar gelip bamya satın alabiliyor. Bu yıl, Amasya'da 2 bin 450 tondan fazla bamya üretimi bekleniyor.

Belevi köyünden bir üretici olan Ahmet Taşova, bamyanın hemen paraya çevrilebildiğini ve gece gündüz satılabildiğini belirtiyor. Aynı köyden Saadet Yılmaz ise bamyayı toplamanın zorluğuna dikkat çekiyor ve sağlık açısından faydalı olan bu ürünü herkesin bol bol tüketmesini öneriyor.

Amasya Valisi Yılmaz Doruk, bu yıl ilde 5 bin 500 dekar alanda ekilen bamyanın ekonomiye oldukça büyük katkı sağladığını ifade etti.

AK Parti Amasya Milletvekili Haluk İpek ise bamyayı toplamanın, ipe dizmenin ve kurutmanın oldukça zahmetli bir iş olduğunu belirtti ve bu nedenle bamyanın pahalı olmasının normal olduğunu söyledi.

Belevi köyünden bir başka üretici Cemalettin Bak, Uganda'dan getirilen bamyaların Amasya bamyasıyla arasında büyük farklar olduğunu ifade etti. Amasya bamyasının güneşte toplanıp gölgede kurutulduğunu, bu nedenle daha sarı ve kaliteli olduğunu vurguladı.

Önceki Haber Zorunlu Trafik Sigortası Primlerine %2 Zam Geliyor
Sonraki Haber Yurt Dışına Çıkacaklara Dikkat: Çıkış Harcı 500 Lira Oldu
Benzer Haberler