ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergileri kararı sonrası dünya piyasalarında yaşanan sarsıntı Türkiye’de de yakından izleniyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaşanan küresel çalkantının Türkiye ekonomisine etkisinin sınırlı kalacağını belirtti. Ankara’da düzenlenen IV. Tarım Orman Şurası kapsamında konuşan Şimşek, Türkiye’nin büyüme modelinin bu tür dış şoklara karşı daha dayanıklı olduğunu dile getirdi.
“İç Talep Ağırlıklı Büyüme Bizi Koruyor”
Bakan Şimşek, Türkiye ekonomisinin büyük ölçüde iç talep odaklı büyüdüğünü ve bu nedenle ihracat odaklı ülkelere kıyasla daha az etkileneceğini söyledi. “GSYH’mizi üretirken ihracat değil iç talep belirleyici olmuş. Bu nedenle dış şokların etkisi bizde sınırlı kalıyor” diyen Şimşek, Türkiye’nin ihracatının yüzde 80’inden fazlasının yakın ve dost ülkelere yapıldığını, 54 ülkeyle serbest ticaret anlaşması bulunduğunu da belirtti.
“Enflasyonu Kontrol Altına Aldık, Düşüş Sürecek”
Ekonomi programının ana hedeflerinin sürdürülebilir büyüme ve adil gelir dağılımı olduğunu belirten Şimşek, “Önceliğimiz enflasyonu tek haneye indirmek. 2024'ün ikinci yarısından itibaren dezenflasyon sürecine girdik. Enflasyon net şekilde düşüyor ve bu trend devam edecek” dedi.
Hizmet enflasyonunda bazı katılıklar olduğunu ifade eden Şimşek, kira artışlarında %25 sınırının kaldırıldığını ancak eğitim sektörüne müdahale düşünülmediğini açıkladı. Türk lirasının dolara karşı yaşadığı sınırlı değer kaybının ise nisan ayı üzerinde kısa vadeli etkisi olabileceğini, ancak orta vadede bu durumun dezenflasyonist olacağını belirtti.
“Petrol Fiyatlarındaki Düşüş Türkiye İçin Avantaj”
Petrol fiyatlarındaki sert düşüşün Türkiye için olumlu bir gelişme olduğunu söyleyen Şimşek, “Cari açıkta artış öngörüyoruz ancak petrol bu seviyelerde kalırsa, açık sorun olmaktan çıkar. Türkiye bu gelişmeden en olumlu etkilenen ülkelerden biri olacak” dedi.
“İstihdam Artıyor, İşsizlik Düşüyor”
2024 yılında yaklaşık 1 milyon net istihdam sağlandığını belirten Şimşek, işsizlik oranlarında belirgin bir gerileme yaşandığını vurguladı. Erkeklerde işsizlik oranının tarihi düşük seviyelerde olduğunu söyledi.
Rezerv Eleştirilerine Yanıt: “Tampon Olarak Kullanılır”
Döviz rezervlerine yönelik eleştirilere de yanıt veren Şimşek, “Rezervler zaten şoklara karşı tampon görevi görür. Kullanılmak üzere biriktirilir” dedi. Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasındaki gerilemeye dikkat çeken Bakan, 22 milyar doların altına inen KKM stokunun piyasada oynaklık yaratmadan azaltıldığını ifade etti.
“Türkiye CDS’te Olumlu Ayrıştı”
Son günlerde Türkiye’nin risk priminde (CDS) yaşanan artışa da değinen Şimşek, “Bu sadece birkaç haftalık dalgalanma değil. ABD’nin yeni korumacı adımlarıyla birçok ülkenin risk primi bizden daha fazla yükseldi. Türkiye, benzer ülkelerle karşılaştırıldığında bu süreçte güçlü bir performans sergiledi” açıklamasında bulundu.
“Enerjide Dışa Bağımlılık Azalacak”
Enerji alanında atılan adımlara da değinen Şimşek, önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin enerji ithalatına olan bağımlılığının önemli ölçüde azalacağını vurguladı. Bu dönüşümün, ekonomik dayanıklılığı daha da artıracağına dikkat çekti.