Bakan Şimşek: Yeni Vergi Paketinde Dar Gelirliye Yük Getirmiyoruz

Bakan Şimşek: Yeni Vergi Paketinde Dar Gelirliye Yük Getirmiyoruz

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bugün Meclis'e sunulan yeni vergi paketinin dar gelirli vatandaşları etkilemeyeceğini vurguladı. Şimşek, paketin "çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınması" ilkesine dayandığını dile getirdi.

Vergi Adaletini Sağlama Hedefi

Bakan Şimşek, yeni vergi düzenlemelerinin uzun süredir ilgili tarafların görüşleri alınarak hazırlandığını ifade etti. Bu düzenlemelerle kayıt dışılığı önlemek, vergi adaletini sağlamak ve vergi etkinliğini artırmayı amaçladıklarına dikkat çekti. Şimşek, bu düzenlemelerin dar gelirli vatandaşları hedef almadığını vurguladı.

Çok Uluslu Şirketlere Asgari Kurumlar Vergisi

Yeni teklifte, yıllık geliri 750 milyon euroyu aşan çok uluslu şirketlerin düşük vergilendirilen ülkelerdeki kazançlarına yüzde 15 asgari kurumlar vergisi getirilmesi öngörülüyor. Bu düzenleme, OECD kurallarına uygun olarak hazırlanmış ve bu şirketlerin kazançlarının her durumda yüzde 15 vergiye tabi olmasını hedefliyor.

Yap-İşlet-Devret Modeline Ek Vergi

Yeni vergi paketi, yap-işlet-devret modeli ile büyük yatırımlardan elde edilen kazançlara yüzde 30 oranında kurumlar vergisi getirmeyi öngörüyor. Mevcut durumda yüzde 25 olan vergi oranı bu projeler için yüzde 30'a kadar çıkarılacak. Ayrıca, yatırım fon ve ortaklıklarının kazançlarının yüzde 50'si kar payı olarak dağıtıldığında gelir ve kurumlar vergisi alınacak.

Serbest Bölgelerde Vergi İstisnasına Sınırlama

Mevcut durumda serbest bölgelerdeki üretim faaliyetlerinden elde edilen kazançlar vergiye tabi değilken, yeni düzenleme ile bu istisna sadece ihracat gelirleri ile sınırlı kalacak. Yurt içine yapılan satışlardan elde edilen kazançlar vergiye tabii olacak.

Vergi Güvenliği ve Cezalar

Vergi güvenliğini sağlamak amacıyla ticari kazanç elde eden mükellefler ile kurumlar vergisi mükelleflerine yapılan bazı ödemelere vergi kesintisi uygulanacak. Ayrıca, kayıt dışı faaliyetlerde bulunanlara artırımlı vergi cezası uygulanacak. Usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında da artış olacak.

Cezalarda Etkinlik

Başkasının pos cihazını veya IBAN'ını kullananlara ağır cezalar getirilecek. Kayıt dışı faaliyetlerde bulunanlara uygulanacak vergi cezaları da artırılacak. Mükellefler, uzlaşma talebinde bulunurken vergi asılları için uzlaşma isteyemeyecek, sadece ceza ile ilgili uzlaşma talep edebilecekler.

Önceki Haber Bakan Şimşek, 5 Milyon TL'nin Üzerinde Harcama Yapanları Denetime Aldı
Sonraki Haber Mehmet Şimşek'ten Merkez Bankası'nın Yeni Enflasyon Tahmini Üzerine İlk Yorum
Benzer Haberler