Birleşik Kamu İş'ten Tasarruf Tedbirlerine Dava: Memurların Hakları Kısıtlanıyor

Birleşik Kamu İş'ten Tasarruf Tedbirlerine Dava: Memurların Hakları Kısıtlanıyor

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Tasarruf Tedbirleri" konulu Cumhurbaşkanlığı genelgesine karşı Danıştay'da dava açtığını duyurdu. Konfederasyon, genelgenin memurların bazı haklarını kısıtladığını belirterek iptali talebinde bulundu.

Davanın Gerekçesi

Birleşik Kamu İş Genel Mali Sekreteri Hasan Kütük, yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanlığı genelgesinin "Personel giderleri" ve "Personel servisi hizmetine ilişkin giderler" başlıklı bölümlerinin memurların haklarını ihlal ettiğini savundu.

Tasarruf ve Verimlilik Paketi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıkladığı "Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi"nde ek ödenek, yeni bina alımı, personel giderleri, personel servisi, araç kiralama ve 5 yıldızlı otellerde seminer gibi pek çok konu bulunuyordu. Bu paket kamu çalışanları arasında büyük tepkiye sebep oldu.

"Kamu Emekçilerine Fatura Kesildi"

Hasan Kütük, basın açıklamasında, genelgenin kamu emekçilerine dayatıldığını ve kazanılmış hakları ortadan kaldırdığına dikkat çekti. Servis araçlarının kaldırılmasının kamu çalışanları için ek ulaşım harcamalarına yol açacağını da söyledi.

Kamu Hizmetleri Aksayacak

Kütük, fazla mesai ücretlerinin kaldırılması, personel servislerinin sonlandırılması ve atamaların sınırlandırılmasının kamu hizmetlerini aksatacağını da vurguladı. Ayrıca, kamuya personel alımının emekli sayısıyla sınırlandırılmasının hizmetlerin verilemez hale gelmesine yol açacağına da vurgu yaptı.

Ulaşım Sorunları Artacak

Servis araçlarının kaldırılmasının büyükşehirlerde trafik yoğunluğunu artıracağını ve personelin işine gidiş-gelişini zorlaştıracağını ifade eden Kütük, bu durumun kamu kurumlarında güvenlik sorunlarına da yol açabileceğine dikkat çekti.

Dava Dilekçesi

Danıştay'da açılan davada, genelgenin "Personel Servisi Hizmetine İlişkin Giderler" başlıklı bölümünün iptali istendi. Dilekçede, düzenlemelerin Anayasa'ya, 4688 sayılı Kanuna ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğu belirtilerek, kamu ve bireyler yönünden telafisi imkânsız zararlar doğurabileceği ifade edildi.

Önceki Haber Emekliler Temmuz Zammını Bekliyor: Masadaki Rakamlar Tatmin Edici Değil
Sonraki Haber İnternetten Altın Alırken Dikkat: Sahte ve Düşük Gramajlı Olabilir
Benzer Haberler