Deri Sektörü Döviz Kuruna Tepkili: "Fabrikaları Taşıyalım mı?"

Deri Sektörü Döviz Kuruna Tepkili:

Deri ve Deri Mamulleri İhracatçı Birliği Başkanı Erkan Zandar, döviz kurundaki dalgalanmaların maliyetleri artırdığını ve bu durumun deri sektörünü olumsuz yönde etkilediğini belirtti. Artan maliyetlere çözüm bulamayan bazı firmaların fabrikalarını Mısır ve Uzakdoğu'ya taşıdığını ifade eden Zandar, maliyetlerin yüzde 40'ı geçmemesi gerekirken yüzde 62'lere çıktığına dikkat çekti. İhracattaki yüzde 28'lik düşüşün sektörü zor duruma soktuğunu vurgulayan Zandar, devletten destek beklediklerini vurguladı.

"Maliyetler Yüksek, Kur Düşük"

Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erkan Zandar ve Başkan Yardımcısı Halil Gündoğdu, düzenledikleri basın toplantısında deri sektörünün içinde bulunduğu zor duruma değindi. Zandar, döviz kurunun düşük kalması nedeniyle Avrupalı müşterilere yüksek fiyat vermek zorunda kaldıklarını ve bu durumun ihracatı olumsuz yönde etkilediğini belirtti.

"Gemimiz Su Almaya Başladı"

Zandar, maliyetlerin yüzde 62'lere çıkmasının sektörü zora soktuğunu vurgulayarak, "Vergi ve SGK düzenlemelerine ihtiyaç duyuyoruz. Üretime devam etmemiz isteniyorsa desteklenmemiz gerekiyor. Tekstil sektörü maliyetlere yetişemediği için yurt dışına gidiyor, biz de aynı şeyi düşünebiliriz" şeklinde ileriye doğru planlarından söz etti.

İhracatta Ciddi Düşüş

İhracatın ilk dört ayında yüzde 28 oranında bir düşüş gerçekleştiğini belirten Zandar, "Deri ayakkabıda yüzde 30, deri kürk ve konfeksiyonda ise yüzde 36'lık bir düşüş yaşadık. Almanya'ya yüzde 12, İtalya'ya yüzde 23, Rusya'ya ise yüzde 72'lik düşüşler var. Eğer kur ve enflasyon oranı bu şekilde devam ederse, fabrikalar Çin ve Vietnam'a taşınabilir" dedi.

"Bu İşi Yapmayın Diyorlar"

Zandar, enflasyona bağlı asgari ücret zamları ve sabit kalan kur nedeniyle maliyetlerin arttığını, bu durumun Avrupa pazarında rekabeti zorlaştırdığına dikkat çekti. "Kur etkisi ve enflasyonla artan maliyetlerimizi artık tolere edemiyoruz. Eğer bize bu işi Türkiye'de yapmayın diyorlarsa, yapmayız" diye konuştu.

Devletten Destek Bekleniyor

DDMİB Başkan Yardımcısı Halil Gündoğdu ise işçilik maliyetlerinin arttığını ve ithalatın yüzde 172 oranında yükseldiğini belirtti. Uzakdoğu ile rekabet edemediklerini ve Avrupa ülkelerinin bile daha ucuz fiyatlar sunduğunu söyleyen Gündoğdu, devletten destek beklediklerini dile getirdi.

Deri Mamulleri OSB'si Kurulmalı

Gündoğdu, deri mamulleri işletmelerinin bir araya toplanarak Deri Mamulleri OSB'sinin kurulması gerektiğini belirtti. "Basmane, Pınarbaşı ve Karabağlar bölgesindeki işletmeleri bir araya toplamalıyız. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımıza taleplerimizi ilettik. Atölye tarzı değil, fabrika tarzı yerlerde çalışmamız gerek" dedi.

Önceki Haber Emlak Konut'tan Yeni Konut Kampanyası: Faizler Düşecek, Vade Uzayacak
Sonraki Haber Türk Balından 4 Ayda 11,5 Milyon Dolar İhracat Geliri
Benzer Haberler