Türkiye’de uzun süredir gündemde olan Dijital Telif Yasası için takvim netleşti. TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, yaptığı açıklamada, yasanın en geç Haziran ayında Meclis’ten geçeceğini bildirdi.
Yayman: “Meclis tatile girmeden sorun çözülecek”
Dijital yayıncılık alanında yaşanan telif sorunlarının çözümü için önemli bir adım atılıyor. Yayman, “Dijital telif sorunu en geç Haziran ayında çözüme kavuşacak. Böylece Meclis tatile girmeden yayıncılarımızın yaşadığı bu temel sorun ortadan kalkacak” şeklinde konuştu.
Dijital Telif Yasası Neleri Kapsıyor?
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de dijital platformların, özellikle Google gibi arama motorlarının haber içeriklerinden ücretsiz şekilde gelir elde etmesi uzun süredir tartışma konusuydu. Avrupa Birliği’nin aldığı karar doğrultusunda, Google artık haber içeriklerini kullandığı medya kuruluşlarına telif ödemek zorunda bırakılmıştı. Bu kapsamda Avrupa'da 300 medya kuruluşuna ödeme yapılmasına karar verildi.
Gözler Türkiye'de
Dijital Telif Yasası’nın yürürlüğe girmesiyle birlikte Türkiye’de de haber içeriklerinin dijital ortamlarda izinsiz kullanımı ve gelir paylaşımı yasal zemine oturtulacak. Google gibi dev platformların, yerli içerik üreticileriyle gelir paylaşımına gitmesi hedefleniyor.
Yeni düzenlemeyle birlikte Türkiye, Avrupa Birliği ülkeleriyle benzer dijital telif politikalarına sahip olacak ve dijital içerik üreticileri daha adil bir kazanç sistemine kavuşacak.