Dünya Bankası: Faiz Maliyetleri Son 20 Yılın En Yüksek Seviyesine Çıktı

Dünya Bankası: Faiz Maliyetleri Son 20 Yılın En Yüksek Seviyesine Çıktı

Dünya Bankası, gelişmekte olan ülkelerin 2023 yılı boyunca dış borç ödemeleri için 1,4 trilyon dolar harcadığını açıkladı. Uluslararası Borç Raporu’na göre, bu ülkelerin faiz maliyetleri son 20 yılın en yüksek seviyesine çıkarak 406 milyar dolara kadar ulaştı. Bu durum, sağlık, eğitim ve çevre gibi alanlardaki bütçeleri zorlamış durumda.

Raporda, gelişmekte olan ülkelerde faiz ödemelerinin neredeyse üçte bir oranında arttığı ve bu ödemelerin 406 milyar dolara kadar yükseldiği ifade ediliyor. Bu da, birçok ülkenin sağlık, eğitim ve çevre gibi temel alanlar için ayırdığı bütçeyi kısıtlamasına yol açtı.

En Yoksul Ülkelerde Mali Baskılar Artıyor

En yoksul ve kırılgan ülkeler, 2023 yılında borçlarını ödemek için 96,2 milyar dolar gibi bir rekor ödeme yaptı. Ancak bu ülkelerde ana para ödemeleri %8 oranında azalarak 61,6 milyar dolara kadar düştü. Buna karşın, faiz maliyetleri 34,6 milyar dolara çıkarak 10 yıl önceki seviyelerin 4 katına ulaştı. Raporda, bu durumun en çok mali sıkıntı çeken ülkeler üzerinde olumsuz etkiler yarattığı vurgulandı.

Kovid-19 Etkisi ve Artan Faiz Oranları

Kovid-19 salgınının, gelişmekte olan ülkelerin borç yükünü artırdığı, ardından ise küresel faiz oranlarındaki artışın bu ülkelerin toparlanmasını zorlaştırdığı belirtildi. 2023 yılı sonunda, düşük ve orta gelirli ülkelerin toplam dış borcu 8,8 trilyon dolara ulaşarak, 2020’ye kıyasla %8 oranında bir artış gösterdi.

Raporda, 2023’te dış borçlanmanın gelişmekte olan ekonomiler için daha pahalı hale geldiği, resmi kredi verenlerden alınan kredilerin faiz oranlarının %4’ün üzerine çıktığı ve özel kredi verenlerin faiz oranlarının %6’ya kadar yükseldiği belirtiliyor. Bu oran, son 15 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Küresel faiz oranlarının kısa vadede düşmeye başlaması bekleniyor, ancak önceki yıllardaki ortalamaların üzerinde kalması öngörülüyor.

Önceki Haber Nissan, Yatırımcı Bulamazsa 12 Ay İçinde İflas Edebilir
Sonraki Haber Rusya’dan Türk Şirketlere Yatırım Daveti: Ticaret Hedefi 100 Milyar Dolar
Benzer Haberler