"Dünyadaki Balın Yarısı Sahte"

BEE'O Kurucu Ortağı ve CEO’su Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı, Üst Düzey programında Arzu Maliki'nin sorularını yanıtladı. Samancı, "Hala dünyada satılan balın yüzde 50’si sahte" şeklinde ifade etti.

Büyüme Hedefleri ve Arı Ürünleri Üretimi

2024 yılı hedeflerinden bahseden Samancı, "Bu yıl yüzde 60 büyümeyi hedefliyoruz. 2016’da Türkiye’nin en hızlı büyüyen kobisi olmuştuk. Şu anda 90’a yakın ödülümüz var. Ekonomi kötü gibi görünse de arı ürünleri üretiminde iyi durumdayız. İklim ve yangınlar üretimi etkilese de rakiplerimizle mücadele edebiliyoruz" dedi.

Propolis üretimi hakkında "Çin dünyada birinci üretici. Ancak ürünleri doğal değil, içeriği dolgu maddeleriyle dolu. Türkiye ise üçüncü sırada ve kaliteli propolis üretiyoruz. 36 ülkeye ihracat yapıyoruz ve Çin bile bizden propolis talep ediyor" şeklinde konuştu.

Sözleşmeli Arıcılık Modeli ve Satış Stratejileri

Sözleşmeli arıcılık modeli hakkında bilgi veren Samancı, "Bu model ile arıcılara malzeme, ekipman ve alım garantisi veriyoruz. 5 bin arıcımız var, 550 bin kovanla çalışıyorlar. Ürünlerimizi İstanbul'daki tesisimize gönderiyoruz" dedi. 

Satış stratejilerinden bahsederken, "Yurtdışı büyüme hedefimiz daha agresif. Amerika, Avrupa, Kore ve Japonya'ya ihracat yapıyoruz. Uluslararası pazarlarda daha fazla yatırım yaparak büyümeyi hedefliyoruz" dedi.

Çevrimiçi Satışlar ve Ar-Ge Yatırımları

Çevrimiçi satışlarda büyümeyi amaçladıklarını belirten Samancı, "Walmart, CVS, EBay ve Amazon gibi platformlarda varız. Uluslararası e-ticaret ve pazarlamaya büyük yatırım yapıyoruz" dedi. Ayrıca Ar-Ge yatırımlarına çok önem verdiklerini belirtti: "Ar-Ge yatırımlarımız bilanço oranında yüzde 10’a varıyor. İstanbul Teknik Üniversitesi ile ortak laboratuvarımız var. Avrupa Birliği ve TÜBİTAK projelerine devam ediyoruz. Şu anda 50 tamamlanmış Ar-Ge projemiz var."

Denetim ve Sahtecilik Sorunu

Arı ürünlerinde sahteciliğin yaygın olduğunu vurgulayan Samancı, "Arı ürünleri pahalı olduğu için taklidi kolay yapılıyor. Hala dünyada satılan balın yüzde 50’si sahte. Bakanlık denetim yapıyor ama yeterli değil. Umarım daha çok denetim olur" dedi.

Destekler ve Finansman Sorunları

Finansman konusundaki sıkıntılara dikkat çeken Samancı, "Finansman büyük bir sorun. Destekler artırılmalı ve devam etmeli. Sözleşmeli arıcılık modelimiz arıcıları rahatlatıyor. Toptancıyı ortadan kaldırarak arıcılarla doğrudan çalışıyoruz ve arıcıların kâr elde etmelerini sağlıyoruz" dedi.

Önceki Haber Doğanlar Holding'de Yeni Bir Dönem Başlıyor
Sonraki Haber Emlak ve Araba Satışında Yeni Dönem Başlıyor
Benzer Haberler