E-Ticarette Yeni Dönem: Yapay Zekâ ile Denetim ve Yurt Dışı Sitelerde Yeni Zorunluluk

E-Ticarette Yeni Dönem: Yapay Zekâ ile Denetim ve Yurt Dışı Sitelerde Yeni Zorunluluk

E-Ticarette Yeni Dönem Başlıyor: Yapay Zekâ ile Denetim ve Yeni Yasal Zorunluluklar

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ürün Güvenliği Haftası Açılış Konferansı’nda yaptığı açıklamalarla e-ticarette yeni bir denetim döneminin başladığını duyurdu. Bu kapsamda, yapay zekâ destekli proaktif denetim sistemi devreye alınırken, yurt dışı kaynaklı internet sitelerinden alışveriş yapanları ilgilendiren önemli bir düzenleme de hayata geçirildi.

Yapay Zekâ Tabanlı Denetim Sistemi Devrede

E-ticaret platformlarında satılan ürünlerin güvenliğini sağlamak amacıyla proaktif ve yapay zekâ temelli bir denetim modeli geliştirildi. Bu sistemle birlikte, vatandaşların sanal ortamlarda da fiziki mağazalar kadar güvenli alışveriş yapabilmeleri hedefleniyor.

Bakan Bolat, yeni sistemin ürün güvenliğinde dijital çağa geçişin simgesi olduğunu belirterek, “Etkin ve hedef odaklı denetimlerle, uygunsuz ürünlerin tespiti daha hızlı yapılabilecek. Böylece tüketiciler korunurken, yasal üreticiler de haksız rekabetten arındırılacak” dedi.

Yurt Dışı Siteler İçin Türkiye’de Temsilci Zorunluluğu

Yeni düzenlemeye göre, yurt dışı kaynaklı internet sitelerinden doğrudan Türkiye’ye satış yapan firmalar, artık Türkiye’de yerleşik bir iktisadi işletmeci bulundurmak zorunda olacak. Ayrıca, tüm e-ticaret platformlarına, “ürün güvenliği temas noktası” belirleme zorunluluğu getirildi.

Bu adımlar sayesinde, tüketicilerin çevrim içi alışverişlerinde şeffaflık ve sorumluluk ilkeleri esas alınacak. Bakanlık ayrıca, Avrupa Birliği destekli bir proje kapsamında, platformlarda riskli ürünleri tespit edebilecek yapay zekâ tabanlı bir tarama yazılımı da geliştirdi.

TAREKS Sistemi Yenileniyor

Ticaret Bakanlığı'nın ithal ürünleri denetlediği TAREKS sistemi, yapay zekâ ile entegre edilerek baştan sona yenileniyor. Yeni sistemde, risk bazlı analiz modeli sayesinde denetim kaynakları daha verimli kullanılacak, uygunsuz ürünlerin tespiti hızlanacak.

İhracatçılara Yeni Platform: Teknik Engeller Bilgi Merkezi

Bakan Bolat, Ticarette Teknik Engeller Platformu’nun yeniden yapılandırıldığını ve ihracatçılara küresel pazarlardaki teknik düzenlemelere hızlı erişim sağladığını açıkladı. Platform sayesinde Dünya Ticaret Örgütü’ne üye ülkelerdeki değişiklikler, daha planlama aşamasındayken firmalarla paylaşılabilecek.

Önceki Haber Memduh Büyükkılıç, Kayseri Sanayisini Övmekten Geri Durmadı
Sonraki Haber Bursalı Marketçiler, İstanbul'da İşbirliği Yapıyor
Benzer Haberler
Rastgele Oku