Elazığ’da 120 bin TL’ye aldığı arsada fidan dikerken tarihi eser buldu

Elazığ’da 120 bin TL’ye aldığı arsada fidan dikerken tarihi eser buldu

Elazığ’ın Salkaya köyünde, Mehmet Emin Sualp isimli vatandaş fidan dikmek için çalışırken Roma ve Erken Bizans Dönemi'ne ait olduğu düşünülen 84 metrekarelik bir taban mozaiğine erişildi. Mozaik, aslan, geyik, tazı gibi hayvan figürleriyle dikkat çekiyor. Kazı çalışmalarında başka tarihi eserlerin de ortaya çıkabileceği tahmin ediliyor.

Tarihi Mozaik Keşfi

Mehmet Emin Sualp, 2020 yılında bağ ve bahçe amacıyla satın aldığı tarlasında fidan dikmek için çalışırken mozaik izlerine rastladı. Durumu hemen yetkililere bildiren Sualp’in tarlasında yapılan kazılarda, tek parça halinde 84 metrekarelik Roma ve Erken Bizans Dönemi'ne ait bir mozaiğe erişildi. Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu, mozaikte Anadolu’ya özgü hayvanların canlı bir şekilde tasvir edildiğini belirtti.

Fidan Dikerken Tesadüfen Buldu

Mehmet Emin Sualp, 120 bin TL’ye aldığı arsada böyle bir eser bulmanın şaşırtıcı olduğunu söyledi ve "Bu arsayı 120 bin TL’ye aldım, ama şu anki değeri hesaplanamaz. Üzerinde birçok hayvan ve ağaç figürü bulunuyor" dedi. Mozaiğin bulunduğu alanın tarihi eser statüsüne alındığını da ekledi.

Önceki Haber Fenomenlere 89 Milyon TL’lik Ceza: Örtülü Reklamlar ve Yanıltıcı Tanıtımlar Takipte
Sonraki Haber Bakan Şimşek'ten İnceleme Talimatı: Banka Müdürlerinin Takı Kuyruğuna Girdiği Düğün Gündemde
Benzer Haberler