Elden Kira Ödeyene Ceza Geliyor: Hem Ev Sahiplerini Hem de Kiracıları İlgilendiriyor

Elden Kira Ödeyene Ceza Geliyor: Hem Ev Sahiplerini Hem de Kiracıları İlgilendiriyor

Gelir İdaresi Başkanlığı, kiraların elden ödenmesini engellemek için yeni bir düzenleme hazırlığında. Buna göre, elden ödendiği tespit edilen kiraların tutarının %10’u kadar ceza uygulanacak. Eğer bu tutar 5 bin TL’nin altında kalırsa, hem ev sahibi hem de kiracı 5’er bin TL ceza ödemek zorunda kalacak.

Örneğin Uygulama Şekli

1 Ekim 2024'te Ayşe Hanım, evini Ahmet Bey’e 25 bin TL'ye kiraladı. 10 bin TL’si bankadan ödendi, 15 bin TL’si ise elden. Elden ödemenin %10’u olan 1.500 TL, 5 bin TL’nin altında kaldığı için hem Ayşe Hanım hem de Ahmet Bey’e 15’er bin TL ceza kesilecek.

Kiralarda Tevsik (Belgelendirme) Zorunluluğu

Taslağa göre, kira ödemeleri banka veya PTT üzerinden yapılmalı ve tasdiklenmeli. Haftalık, günlük gibi kısa süreli kiralamalar da bu kapsama dahil. Hisseli gayrimenkullerde, kira bedeli kiraya verenlerden birine bankadan ödendiği takdirde belgelendirme yapılmış sayılacak.

Ceza Tutarları

Bu kurala uymayanlara özel usulsüzlük cezası uygulanacak. Birinci sınıf tüccarlar ve serbest meslek sahiplerine 20 bin TL; ikinci sınıf tüccarlara, çiftçilere ve diğerlerine ise 10 bin TL ile 5 bin TL arasında ceza uygulanacak. Bu tutarlar her yıl artacak ve bir yıl içinde kesilecek cezalar 20 milyon TL’yi geçemeyecek. Elden ödeme yapanlar, durumu 5 iş günü içinde idareye bildirirse ceza uygulanmayacak.

Önceki Haber Alışverişlerde Yeni Dönem Başlıyor: 7 Bin TL Üzeri Ödemelerde Kredi Kartı Zorunluluğu Geliyor İddiası
Sonraki Haber Enza Mobilya Masko Mağazası: En Fazla İlgi Gören Mağaza
Benzer Haberler