Elektronik Alkol Takip Sistemi (EATS) Devreye Girdi

Elektronik Alkol Takip Sistemi (EATS) Devreye Girdi

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sahte ve yasa dışı alkollü içki üretimi nedeniyle meydana gelen can kayıplarını önlemek amacıyla Elektronik Alkol Takip Sistemi'ni (EATS) devreye aldıklarını duyurdu. Yeni sistem, etil alkol ticaretini yakından takip ederek kayıt dışı ticareti engelleyecek.

Alkol Ticaret Platformu (ATİP) Başlatıldı

Yumaklı, e-Devlet üzerinden Alkol Ticaret Platformu (ATİP) adıyla yeni bir hizmet başlattıklarını belirtti. Bu platform sayesinde etil alkol ticareti yapan kişiler, işlemlerini elektronik ortamda gerçekleştirebilecek ve tüm ticari faaliyetler kesintisiz izlenebilecek. Kayıt dışı ticaretin önlenmesi amacıyla bu sistemin önemli bir rol oynayacağına dikkat çekti.

Sahte İçki Üretimiyle Mücadele

Bakan Yumaklı, EATS'ın sahte ve yasa dışı alkollü içki üretimiyle mücadelede önemli bir adım olduğunu ifade etti. Bu sistem, etil alkol üretim ve ithalat miktarını elektronik ortamda takip edecek ve ürünlerin yurt içindeki hareketlerini adım adım izleyerek kayıt altına alacak. Yazılım ve veri transfer ekipmanının tamamen Bakanlık tarafından geliştirildiğini belirten Yumaklı, sistemin yasal ticareti tamamen kayıt altına almayı ve yasa dışı ticareti görünür hale getirmeyi amaçladığını belirtti.

Alkol Sevkiyatında Beyan Zorunluluğu

Etil alkolün ülke içinde taşınması için beyan zorunluluğu getirildi. Bu zorunluluk, ürünlerin yükleme noktasından varış noktasına kadar takip edilmesini sağlayacak. Bu sayede, üretilen veya ithal edilen etil alkolün kaçak ticarete konu olması önlenecek.

Kolluk Kuvvetleri ile İşbirliği

Sistemin etkin işleyişi için Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı ile işbirliği yapıldığını belirten Yumaklı, kolluk kuvvetlerinin yasal etil alkol ticareti yapan kişileri anlık olarak sorgulayabileceğini ve ürün alımlarını yakından izleyebileceğini söyledi. Yasal arzın yasa dışı ticarete konu edilmesini önlemek için sürekli analizler yapılacak ve riskli görülen kişilerin faaliyetleri mercek altına alınacak.

Önceki Haber Netflix Yaz Aylarına Kötü Başladı: Abone Artışı Yavaşladı, Reklamlara Yöneldi
Sonraki Haber Emeklilerin Ücretsiz Öğrenci Yurdu Tatili Başladı
Benzer Haberler