Emeklilerden Prim Geri Dönüşü Talebi: Yaklaşık 2 Milyon Emekli Çalışmaya Devam Ediyor

Emeklilerden Prim Geri Dönüşü Talebi: Yaklaşık 2 Milyon Emekli Çalışmaya Devam Ediyor

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) Mart 2024 verilerine göre, 1 milyon 943 bin 579 emekli sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışma hayatına devam ediyor. Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün, emeklilerin ekonomik nedenlerle çalışmaya devam ettiğine dikkat çekerek, primlerin geri dönüşünün sağlanması gerektiğini vurguladı.

Emekliler Ekonomik Zorluklarla Mücadele Ediyor

Türkiye'de 16 milyon 154 binden fazla kişi SGK'den emeklilik ve yaşlılık aylığı alıyor. Ancak, emeklilerin bir kısmı ekonomik zorluklar nedeniyle çalışmayı sürdürüyor. Mart 2024 verilerine göre, yaklaşık 2 milyon emekli sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmayı sürdürüyor. Kazım Ergün, "Kayıtlı çalışan emekli sayısı kadar, kayıt dışı çalışan veya çalıştırılan emeklimiz var. Bu da toplamda 4 milyon emeklinin çalışmak zorunda olduğunu gösteriyor. Emeklilerin yaklaşık dörtte biri çalışmaya devam ediyor. EYT düzenlemesiyle birlikte çalışan emekli sayısı hızla arttı. Bu durumun tek nedeni ekonomik zorluklardır. Emeklilerimiz geçinemedikleri için çalışmak zorunda kalıyor" dedi.

Emekli Aylıklarında Artış ve İstihdam İçin Gençlere Fırsat

Ergün, emekli aylıklarının artırılması gerektiğine vurgu yaparak, "Emeklilerin çalışmak zorunda kalmamaları sağlanmalı. Böylece, oluşacak istihdam açığından gençler faydalanabilir" ifadelerini kullandı.

Primlerin Geri Dönüşü Sağlanmalı

Kazım Ergün, sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışan emeklilerin, bu durumun ilave bir geri dönüşünü almadığını da değindi. "SGK'ye kayıtlı olarak çalışmaya devam eden emeklilere ilave imkânlar sağlanmalı. Çalışan emeklilerimiz için yapılan prim ödemesinin emeklilere bir şekilde geri dönüşü sağlanmalı. Bu, emekli aylıklarında artış sağlayacaktır" dedi.

Kayıtlılığın Teşviki

Ergün, sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışan emeklilerin kayıtlılığının teşvik edilmesinin önemine değinerek, "Çalışan emeklilerimizin prim ödemelerinin bir karşılığı olmalı. Bu, emeklilerin yaşam kalitesini artırırken, kayıtlı çalışmanın teşvik edilmesine de katkı sağlayacaktır" şeklinde konuştu.

Önceki Haber Kredi Kartı Harcamaları Zirve Yaptı! Limit ve Taksit Sayısında Yeni Düzenleme Geliyor
Sonraki Haber Filenin Sultanları'ndan Heyecan Dolu Mücadele: Çeyrek Finalde Polonya'ya Mağlup Oldu
Benzer Haberler