Euro Dolar Karşısında Yükseliyor

Euro Dolar Karşısında Yükseliyor

Euro, Avrupa Birliği'ne (AB) üye 20 ülkenin tek para birimi olarak, dolar karşısında keskin bir yükseliş gösteriyor ve haziran sonundan beri devam eden artış eğilimini sürdürüyor.

Euro/dolar paritesi, Türkiye saati ile 12.51'de yüzde 0,32 artarak 1,093 seviyesinden işlem görüyor. Bu seviye, paritenin mart ayından beri en yüksek noktası oldu.

ECB'nin Referans Kuru ve Dolar Üzerindeki Baskı

Avrupa Merkez Bankası (ECB), 16 Temmuz'da referans kuru 1,0902 dolar olarak belirlemişti. Analistler, doların haftalardır baskı altında olduğuna dikkat çekerek, ABD'de enflasyonun haziran ayında belirgin bir şekilde düşmesi nedeniyle temel faiz oranlarının da yakın zamanda düşme ihtimalinin arttığını da belirtti.

Powell'ın Açıklamaları ve Faiz İndirim Beklentisi

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, 15 Temmuz'da yaptığı konuşmada, faiz indirimlerine başlamada geç kalmak istemediklerini dile getirdi. Bu açıklama, para piyasalarındaki fiyatlamaları netleştirirken, yılsonuna kadar Fed'in en az iki kez faiz indireceğine kesin gözüyle bakılmaya başlandı. Powell, bu yılın ikinci çeyreğindeki üç verinin, enflasyonun yüzde 2'ye kadar düştüğüne dair güveni artırdığını ifade etti.

ECB'nin Faiz İndirim Kararı ve Beklentiler

ECB Yönetim Konseyi, 5-6 Haziran'da beş yıl sonra ilk kez faiz indirimi yaparak üç temel politika faizini 25 baz puan düşürmüştü. ECB'nin bir sonraki faiz oranları toplantısı yarın gerçekleştirilecek. ECB Yönetim Kurulu'nun, bu toplantıda hemen ikinci bir faiz indirimi kararı almaması ve oranları şimdilik sabit tutması bekleniyor.

Euro Bölgesi Enflasyon Verileri

Açıklanan verilere göre, Euro Bölgesi'nde enflasyon haziran ayında yüzde 2,5'e kadar geriledi. Ancak enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek enflasyon yüzde 2,9 ile yüksek kaldı. Analistler, ABD ve Euro Bölgesi'ndeki para politikası perspektifinden bakıldığında, euronun daha güçlü ve doların daha zayıf olmaya devam etmesi için çeşitli nedenler olduğunu belirterek, döviz opsiyonları piyasasındaki yatırımcıların ECB toplantısından kısa bir süre önce kendilerini buna göre konumlandırdıklarını belirtti.

Önceki Haber ABD Enflasyon Verileri Sonrası Altın Rekor Kırdı
Sonraki Haber Temmuz Ayı Ekonomik Güven Endeksi: Ağustos 2023'ten Bu Yana En Düşük Seviyede
Benzer Haberler