Bankaların otomatik ödeme talimatlarının faiz oranlarının arttığı duyuruldu. Yapılan hesaplamalara göre, ailelerin tüm faturalarını otomatik ödeme talimatına vermesi durumunda aylık 400-500 TL arasında faiz ücreti ödemeleriyle karşılaşabileceklerini belirtiliyor.
Kredi kartlarıyla otomatik fatura talimatı verenler, Şubat ayı itibariyle ödedikleri faizlere tepki gösteriyor. Daha önce belirli limitlerdeki faturalarda 2 TL sonrasında 2.5 TL civarında olan otomatik ödeme talimat faizi, şu anda bankadan bankaya değişmekle birlikte yüzde 2.49-4.42 arasına çıkarıldığı açıklandı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun verilerine göre, bankaların komisyon gelirleri yılın ilk ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 158 artış gösterdi. Yeni düzenlemeler, hem mesajlarla hem de internet sitelerindeki ürün ve hizmet ücretleri bölümlerinde açıklandı. Örneğin, bin TL'lik bir fatura talimatında, en yüksek BSMV ve KKDF hariç 44.2 TL, en düşük ise 24.9 TL ek ödeme yapmanız gerekiyor.
Güncel fatura ödemelerinde vergiler dâhilinde, 953 TL'lik faturaya 42.31 TL, 118 TL'lik faturaya da 5.23 TL işlem faizi uygulandığı görülüyor. Tüm ailenin faturalarını otomatik ödeme talimatına verdiğinde ise aylık 400-500 TL arasında faiz ücreti ödeme riski bulunuyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun ocak ayına ilişkin verilerine göre, bankacılık sektörünün karı, kredi karşılıklarındaki yüzde 66.4 artış ve 11.7 milyar TL seviyesindeki ticari zararın etkisiyle yüzde 18.6 gerilediği görülüyor. Bu durumun, sektör karının 2021 Mayıs ayından beri ilk kez yıllık bazda düşmesine neden olduğu görüldü.
Ücret ve komisyon gelirlerindeki yıllık artış yüzde 158.1 olarak kaydedilirken, faaliyet giderlerindeki yüzde 83 artışın üzerinde olduğu gözlendi. Ocak 2024'teki 11.7 milyar TL'lik ticari zarar, karlılığı önemli ölçüde baskılarken, Ocak 2023'te bankalar 10.7 milyar TL'lik ticari kar elde etmişti. Yıllık bazda en sert kar daralması yüzde 68.2 ile kamu mevduat bankalarında yaşandı. Özel mevduat bankalarında yıllık bazda kar daralması yüzde 50.4 olurken, yabancı mevduat bankaları yıllık bazda yüzde 14.4 kar artışıyla öne çıkıyor.