Kuru İncirde 2024/25 Sezonu Zorluklarla Geçti
Ege İhracatçı Birlikleri Sürdürülebilirlik ve Organik Ürünler Koordinatörü ve Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, 2024/25 sezonunun kuru incir için zor geçtiğini ifade etti. Işık, Avrupa Birliği’nin aflatoksin ve okratoksin kontrol sıklığını artırdığını ve bu durumun yalnızca AB ülkeleriyle sınırlı kalmayıp, İngiltere, İsviçre ve EFTA ülkeleri gibi diğer ülkelerin de AB standartlarını talep etmeye başladığını belirtti.
İhracatçıların Yükünü Paylaşmak Önemli
Işık, “Kuru incirde yükü ihracatçılar olarak tek başımıza taşıyamayacağımızın bilinmesini istiyoruz” diyerek, sürecin tarladan sofraya kadar uzandığını vurguladı. Tarım ve Orman Bakanlığı ile yapılan toplantılarda, üreticilerin de sorumlulukları olduğunu vurguladı. Depolama koşullarına dikkat edilmesi gerektiğini, ürünlerin zemine dökülmemesi ve paçal yapılmaması gerektiğini söyledi. Ayrıca, tüccarlardan aflatoksin kontrolü yaparak inciri alıp depolamalarını talep ettiklerini aktardı.
Kuru İncir Butik Bir Ürün
Işık, “2024 yılında maddi manevi kayıplarımız oldu. Şartlar ortak hareket etmeyi zorunlu kılıyor. Sürümden para kazanma devri bitti. Kuru incir butik bir ürün. İşlerken hassas olmalıyız ve aldığımız her ürünü analiz yapmamız gerekiyor” şeklinde konuştu. Kontrol sıklığının arttığını ve disiplinli bir çalışma ile bu sıklığın tekrar düşürülmesi gerektiğini belirtti. Tüccarlardan karanlık oda kurmalarını istediklerini de ekledi.

2025/26 Sezonu İçin Hazırlıklar Başladı
Kuru incirin ilk yükleme tarihinin 15 Ekim 2025 olarak belirlendiğini açıklayan Işık, çiftçilere yeterli süre tanıdıklarını ve sektörün tüm paydaşları olarak üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirerek 2025/26 rekoltesini katma değere dönüştürebileceklerini ifade etti. “Tüm üreticilerimize, tüccarlarımıza ve ihracatçılarımıza bereketli bir sezon diliyoruz” dedi.
Kuru İncir İhracatı ve Ekonomik Veriler
Türkiye, 25 Eylül 2024 tarihinde başlayan 2024/25 sezonunda, 30 Ağustos 2025 tarihine kadar geçen sürede 58 bin 903 ton kuru incir ihraç ederek 353 milyon 912 bin dolar döviz getirisi elde etti. 2023/24 sezonunun aynı döneminde ise kuru incir ihracatı 61 bin 859 ton karşılığı 283 milyon 416 bin dolar olmuştu. Miktar bazında ihracat yüzde 5 azalmışken, döviz getirisi yüzde 25 artış göstermiştir.
Önde Gelen İhracat Pazarları
Kuru incir ihracatında en fazla pazar olan ülke, 81 milyon dolarla Amerika Birleşik Devletleri olurken, ikinci sırada 42,5 milyon dolarla Fransa, üçüncü sırada ise 40,3 milyon dolarla Almanya yer aldı. Bu veriler, Türk kuru incirinin uluslararası pazardaki önemini ve talebini göstermektedir.
``` Bu yazı, SEO uyumlu başlıklar ve paragraflar ile birlikte, kuru incir ihracatı hakkında güncel bilgileri ve sektörün ihtiyaçlarını vurgulamaktadır. Resim de uygun bir konumda yerleştirilmiştir.