İkinci El Araç Satışında Yeni Kurallar: İlan Vermek Herkesin Harcı Değil!

İkinci El Araç Satışında Yeni Kurallar: İlan Vermek Herkesin Harcı Değil!

İkinci el araç satışında kurallar yeniden şekillendirildi. Artık işletmeler, ilan verirken belirli kurallara uymak zorunda. Yeni yönetmelik gereği, yetki belgesi olmayan kişi ve firmalar ikinci el araç satışı için ilan veremeyecek. İlan platformları, ilan verenlerin yetki belgelerini kontrol etmekle yükümlü hale gelecek.

Araç piyasasında önemli değişiklikler başladı. Resmi Gazete'de yayımlanan ve Cumhurbaşkanı tarafından imzalanan yeni yönetmelik, gerçek ve tüzel kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârların motorlu kara taşıtı ticareti faaliyetlerini, bu ticareti yapanların yükümlülüklerini, ikinci el araç ticareti için gerekli yetki belgesinin verilmesi, yenilenmesi ve iptali ile ilgili tüm kuralları içeriyor.

Yönetmelik, ayrıca ikinci el araç satışı sırasında kullanılacak Bilgi Sistemi ve Ödeme Sisteminin kurulması ve işletilmesi, ekspertiz raporlarının düzenlenmesi, motorlu kara taşıtı ihale, ilan ve ön değerleme süreçlerine ilişkin ilkeleri de belirliyor. Ayrıca, toplu iş yeri ve taşıt pazarlarında aranan şartlar ile ilgili Bakanlık ve diğer ilgili kurumların yetki ve sorumluluklarını da barındırıyor.

İlan Verenlerden Yetki Belgesi Talep Edilecek

İkinci el araç satışı yapan işletmelerin ilan verirken uymaları gereken yeni kurallar şunlar:

- Yetki belgesi numarası ve işletme adı veya unvanı gibi bilgiler güncel olarak ilanlarda bulunacak.

- Üçüncü kişileri yanıltıcı bilgi ve belgeler kullanılamayacak.

- Aracın satılması, taşıt teslim belgesi süresinin sona ermesi veya ilan verme yetkisinin bitmesi durumunda ilanlar derhal yayından kaldırılacak.

İlan Platformları Sıkı Denetim Altında

İlan platformlarının uyacakları kurallar ise şöyle:

- İlan verenlerin üyelik veya kayıt işlemleri yapılmadan önce, Bilgi Sistemi üzerinden yetki belgesi kontrolü yapılacak ve yetki belgesi olmayan işletmelerin üyeliklerine izin verilmeyecek.

- Gerçek kişilerin kimlik bilgileri ve tüzel kişilerin unvan ve telefon numaraları doğrulanacak. Bu bilgilerin güncellenmesi sağlanacak ve beş yıl süreyle saklanacak.

- İlanlarda yer alan kişisel bilgilerin doğruluğu kontrol edilecek ve ilanda yayımlanan taşıtın, ilan veren kişiye ait olup olmadığı Bakanlığın sistemleri üzerinden doğrulanacak.

- İlanlarla ilgili şikâyetlerin etkin bir şekilde yönetilmesi ve sonuçlandırılması için müşteri hizmetleri desteği sunulacak.

- Piyasa yapısını bozucu veya tüketiciyi yanıltıcı ilanları önlemek için gerekli tedbirler alınacak.

Bu yeni düzenlemelerle birlikte, ikinci el araç satışında daha şeffaf ve güvenli bir dönem başlamış oldu.

Önceki Haber Sağlıkçılar Düşük Maaşlarla Geçinemiyor
Sonraki Haber Yeni Yasama Döneminde 8 Büyük Reform: Emekliler ve Memurlar İçin Önemli Değişiklikler Geliyor
Benzer Haberler