İstanbul’da Ev Taşımak 150 Bin TL’ye Mal Oluyor: İşte Taşınmanın Tüm Giderleri

İstanbul’da Ev Taşımak 150 Bin TL’ye Mal Oluyor: İşte Taşınmanın Tüm Giderleri

İstanbul'da ev sahibi-kiracı anlaşmazlıkları ve kentsel dönüşüm nedeniyle birçok kişi ev taşımak zorunda bırakıyor. Ortalama bir 3+1 daireye taşınmanın maliyeti ise depozito, ilk kira, emlakçı komisyonu, nakliye ve tadilat masrafları gibi kalemlerle birlikte 150 bin TL'yi aşabiliyor.

Taşınmanın Maliyeti Nelerden Oluşuyor?

Artan taşınma hareketliliği ve kira maliyetleri nedeniyle İstanbul'da ev değiştirmek oldukça pahalı bir hale geldi. Ortalama bir 3+1 daire için taşınmanın maliyet kalemleri şöyle:

Yeni Kira: BETAM’ın raporuna göre İstanbul’da metrekare başına kira ortalama 233,3 TL. Bu hesaba göre, 3+1 bir evin aylık kirası yaklaşık 25 bin TL kadar. Taşınırken ilk ayın kirası peşin ödendiğinden bu, ilk maliyet olarak karşımıza çıkıyor.

Depozito: Ev sahipleri kiracılardan yasal olarak en fazla üç kira bedeli kadar depozito isteyebiliyor. Genellikle ise bir veya iki kira bedeli isteniyor. İki kira bedeli depozito istenmesi durumunda 50 bin TL ödenmesi gerekiyor.

Emlakçı Komisyonu: Emlakçılar, kiralama hizmeti karşılığında bir kira bedeli + KDV komisyon talep ediyor. Bu da 25 bin TL kira için yaklaşık 30 bin TL’lik bir ek masraf demek.

Nakliye: 3+1 bir evin nakliye ücreti, taşınacak mesafeye göre değişmekle birlikte yakın mesafeler için ortalama 25 bin TL, daha uzak mesafeler için ise 30 bin TL civarında.

Boya ve Tadilat: İkinci el bir eve taşınıldığında boya, badana ve ufak tadilatlar için yaklaşık 20-30 bin TL harcanması gerekebilir. Daha büyük tadilatlar söz konusuysa bu rakam daha da artabiliyor.

Depo Kirası: Taşınma sürecinde eşyalarını geçici olarak saklamak isteyenler için depo kiraları aylık ortalama 5-6 bin TL arasında değişiklik gösteriyor.

Taşınma Hareketliliği Arttı

REIDIN ve Enakliyat’ın raporuna göre İstanbul’daki taşınma hareketliliği hızla artıyor. 2024’ün ikinci çeyreğinde taşınma oranı bir önceki çeyreğe göre yüzde 27,54, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 17,74 kadar yükseldi. Bu dönem, son iki yılın en yüksek taşınma hareketliliği olarak kaydedildi.

Önceki Haber Bakanlık 53 İlde 747 Arsa Satışa Çıkarıyor
Sonraki Haber Av Yasağı Bitti, Balıkçılar Denize Açıldı
Benzer Haberler