İstanbul'da Fahiş Fiyat ve Stokçuluk Denetimleri: 34 Milyon Lira Ceza

İstanbul'da Fahiş Fiyat ve Stokçuluk Denetimleri: 34 Milyon Lira Ceza

İstanbul Ticaret İl Müdürlüğü, market ve restoranlarda fahiş fiyat ve stokçuluk denetimleri gerçekleştirdi. Bu denetimlerde mevzuata aykırı bulunan 9 bin 751 ürüne toplam 34 milyon 254 bin 454 liralık ceza kesildi.

Denetimlerin Detayları

İstanbul Ticaret İl Müdürü İsmail Menteşe, Temmuz ayı boyunca 6 bin 498 firmanın denetlendiğini ve 85 bin 464 ürünün incelendiğini ifade etti. Yapılan denetimlerde 9 bin 751 üründe mevzuata aykırılıklar tespit edilerek idari işlem uygulandı.

Market ve Restoranlardaki Denetimler

Ticaret Bakanlığı ekipleri, İstanbul'un çeşitli ilçelerinde yerel ve ulusal marketler ile restoranlarda fahiş fiyat ve etiket denetimleri yapıldı. Ürünlerin etiket fiyatı ile kasa fiyatı arasındaki farklar, etiket fiyatlarının değişim tarihleri ve ürünlerin önceki fiyatları incelendi. Ayrıca, meyve ve sebzelerin menşei ve geliş fiyatları Hal Kayıt Sistemi üzerinden kontrol edildi.

Denetim Sonuçları

Denetimlerde, 2 bin 132 restoran ve kafede 2 bin 742 uygunsuzluk tespit edilerek yaklaşık 6 milyon 32 bin 400 lira bir ceza kesildi. Ayrıca, 3 bin 12 yerel ve ulusal markette yapılan denetimlerde 70 bin 693 ürünün incelemesi yapıldı. Alım ve satım fiyatları arasında büyük fark bulunan ürünlerle ilgili bilgi ve belge talep edildi, aşırı fiyat artışı tespit edilen ürünler Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'na yönlendirildi.

CİMER Şikayetleri ve Diğer Denetimler

Temmuz ayında CİMER'e yapılan 361 şikâyet incelendi ve 211 aykırılık tespit edilerek işlem yapıldı. Haksız fiyat artışı ile ilgili 5 bin 103 üründen bilgi ve belge talep edildi, 97 ürün Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'na iletildi. Ayrıca, Hal Kayıt Sistemi'nde künye bilgisi olmayan 227 ürün tespit edilerek yaklaşık 13 milyon 983 bin 654 liralık ceza kesildi.

Tüketiciyi Koruma Çalışmaları

İstanbul Ticaret İl Müdürlüğü, tüketiciyi korumak amacıyla denetimlerini sürdürüyor. Menteşe, 101 fırınla ilgili yapılan şikâyetler doğrultusunda 34 fırına işlem yapıldığını ve stokçulukla ilgili 2 şüpheli durumun Ticaret Bakanlığı'na iletildiğini belirtti.

Önceki Haber Google Maps Artık Radarları Gösterecek: Selektörle Uyarı Dönemi Sona Eriyor
Sonraki Haber İran'da Toz Fırtınaları Bal Arılarını Yok Etti
Benzer Haberler