İşte Sahtecilik Yapan Firmalar ve Ürünler

İşte Sahtecilik Yapan Firmalar ve Ürünler

Sağlık açısından tehlike oluşturan ve sahtecilik yapılan gıda ürünleri, https://guvenilirgida.tarimorman.gov.tr/ internet sitesinde "Gıda Kamuoyu Duyurusu" bölümünde yayına açıldı. Marketlerde yer alan gıdaların adı ve miktarı artık net şekilde tüketiciye gösterilecek. Kurallara uymayan firmalar tespit edilip cezalandırılacak.

Bu yeni uygulama ile tüketiciler, sahte ve taklit gıda ürünleri hakkında bilgilendirilecek. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, taklit ve tağşiş yapılan gıdaların anlık olarak kamuoyuyla paylaşılacağını bildirdi. Yumaklı, "Sağlığı tehlikeye atan ürünler ve sahte gıdalar, internet sitemizde duyurulacak. Vatandaşlarımız, firma adı, ürün adı ve parti numarası gibi bilgilere kolayca ulaşabilecek" dedi.

Tehlikeli Ürünler Toplatılıyo

Bazı firmaların gıdalarda tekstil boyası gibi zararlı maddeler kullandığını belirten Yumaklı, bu tür ürünlerin piyasadan toplatıldığını ve imha edildiğini söyledi. Taklit ve tağşiş ürünlerine örnek olarak, zeytinyağı yerine farklı yağların kullanılması ya da peynire margarin eklenmesi gösterildi. Yumaklı, bu ürünleri üreten firmaların ağır para cezalarına çarptırıldığını ve bu firmalar hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu ifade etti.

771 Milyon Lira Para Cezası

Geçen yıl yapılan 1.3 milyon denetim sonrası bu yıl da 940 bin denetimde 16 bin usulsüzlük tespit edildi. Bu denetimler sonucunda 771 milyon lira para cezası kesildi ve 368 işletme savcılığa bildirildi. Uygunsuz ürünler toplatılarak imha ediliyor, suç teşkil eden durumlar ise savcılığa bildiriliyor.

Bakan Yumaklı, tüketicinin yanıltılmasını engellemek için katkı maddesi içeren bazı ürünlerin üretiminin yasaklandığını dile getirdi. Nar ekşisi sosu gibi yanıltıcı ürünlerin üretimi durduruldu ve sahte balı tespit etmek için gelişmiş NMR teknolojisi kullanılmaya başlandı.

Tüketicilere Uyarı

Yumaklı, tüketicilerin satın aldıkları ürünlerin adını ve net miktarını raflarda rahatça görebileceklerini söyledi. Ayrıca alkol, şeker ya da tatlandırıcı içeren ürünlerin etiketlerinde bu bilgilerin net bir şekilde belirtileceğini vurguladı. Tüketicilerin güvenilir gıda konusunda daha bilinçli olmaları gerektiğini belirten Yumaklı, firmalara da süreçlerini dikkatlice kontrol etmeleri çağrısında bulundu.

Önceki Haber İstanbul'da Eylül Ayı Enflasyonu: Yıllık Enflasyon %59,18'e Geriledi
Sonraki Haber ATM'lerde Yeni Dönem: 81 İlde Para Çekme Sistemine Yeni Düzenleme Geliyor
Benzer Haberler