Kamuda Tasarruf Tedbirleri Kanun Teklifi TBMM'de! Artık Birden Fazla Maaş Alamayacaklar

Kamuda Tasarruf Tedbirleri Kanun Teklifi TBMM'de! Artık Birden Fazla Maaş Alamayacaklar

AK Parti, TBMM'ye sunduğu tasarruf tedbirleri kanun teklifinde "huzur hakkı" ile ilgili önemli bir düzenleme sundu. Bu teklifle, belediye başkanları, belediye meclis üyeleri ve il genel meclisi üyeleri dâhil olmak üzere, birden fazla yerde görev yapan kamu görevlilerine sadece tek bir ödeme yapılacak ve bu ödemelere üst bir sınır getirilecek.

Tasarruf Tedbirleri Kanun Teklifi

AK Parti'nin TBMM Başkanlığı'na sunduğu kanun teklifi, Anayasa Mahkemesi'nin bazı maddelerini iptal ettiği kamuda tasarruf tedbirlerine ilişkin düzenlemeleri içeriyor. Toplam 32 maddeden oluşan teklif, kamu kaynaklarının etkili ve verimli kullanılması, mali disiplinin sağlanması amacıyla hazırlandı. İşte teklifin öne çıkan maddeleri:

Satış Yetkisi Özelleştirme İdaresi'nde

Taşıt ve İş Makineleri Satışı: Karayolları Trafik Kanunu'nda tanımlanan taşıt ve iş makineleri ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na devredilen taşıt ve iş makinelerinin satışı için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na yetki verilecek. Bu satışlardan elde edilen gelir, genel bütçeye veya ilgili kamu kurumuna aktarılacak.

Huzur Hakkına Üst Sınır

Tek Ödeme: Belediye başkanları, belediye meclis üyeleri ve il genel meclisi üyeleri dâhil olmak üzere kamu görevlilerine, sadece bir görev için ödeme yapılacak ve bu ödemelere üst bir sınır getirilecek. Görev nedeniyle alınacak huzur hakkı, ücret, ikramiye gibi ödemeler ayda bir kez den fazla yapılmayacak.

BOTAŞ Düzenlemesi

Doğal Gaz Alımları: Anayasa Mahkemesi kararının yerine getirilmesi amacıyla BOTAŞ'ın doğal gaz alımlarının Kamu İhale Kanunu'nun istisnaları arasına alınması da teklif ediliyor. Ayrıca, Cumhurbaşkanı'na doğal gaz tedariki için özel bir ihale modeli oluşturma yetkisi veriliyor.

Kaynak Transferleri

Hak Edişe Göre Ödeme: Bakanlıklar ve diğer merkezi idare kuruluşlarının, il özel idareleri aracılığıyla yapacakları yatırımlar için kaynak transferleri, avans ödemeleri hariç ilgili işe ait hak ediş raporlarına dayanarak gerçekleştirilecek.

Genel Aydınlatma Giderleri

Kesinti Oranlarının Artırılması: Genel aydınlatma giderlerinden mahalli idarelerin genel bütçe vergi payında yapılan kesinti oranları artırılacak. Bu oranlar, büyükşehir belediyelerinde yüzde 30, diğer belediyelerde yüzde 15 ve il özel idarelerinde yüzde 30 olarak düzenlenecek. Bu düzenleme 1 Ağustos 2024'te yürürlüğe sokulacak.

Deprem Bölgesinde Belediyeler İçin Düzenleme

Nüfus Azalmasına Karşı Koruma: Deprem sebebiyle nüfusu azalan belediyelerin genel bütçeden alacakları payın azalmasını önlemek için, 2023 yılı nüfusu esas alınarak pay dağılımı yapılacak.

Bu kanun teklifi, kamu kaynaklarının verimli kullanılmasını hedeflerken, aynı zamanda kamu görevlilerine yapılan ödemelerde de daha sıkı düzenlemeler getirmeyi planlıyor.

Önceki Haber Sigara Şirketinden Beklenmedik İndirim: Fiyatlar 6 TL Düştü!
Sonraki Haber Fahiş Fiyat ve Fiyat Listesi Eksikliğine Ceza
Benzer Haberler