Maliye'den Tütün Ürünleri Üreten Firmaya 6 Milyar TL Ceza

Maliye'den Tütün Ürünleri Üreten Firmaya 6 Milyar TL Ceza

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Bakan Mehmet Şimşek'in "çok kazanandan çok vergi alınması" ilkesine uygun olarak denetimlerini sürdürüyor. Bu kapsamda, tütün ürünleri üretimi yapan bir firmaya 6 milyar liralık rekor ceza kesildiği bildirildi. Vergi Denetim Kurulu, büyük mükelleflerin kayıt dışılığını önlemek için yoğun incelemeler gerçekleştiriliyor.

Randıman Analizi ve Kaydi Envanter Çalışmaları

Bakanlıktan alınan bilgilere göre, Vergi Denetim Kurulu, büyük mükelleflerin gerçek üretim miktarlarını tespit etmek amacıyla "randıman analizi" yöntemini kullanıyor. Bu yöntemde, üretimde kullanılan malzemeler ile üretilen ürünler arasındaki fark analizi yapılıyor. Tütün ürünleri üreten firmada yapılan analiz sonucunda, doğal gaz, tütün ve sigara filtresi tüketimi verileri dikkate alınarak kayıt dışı hasılat elde edildiği tespit edildi. Firmanın bazı belgeleri yasal defter kayıtlarına dâhil etmediği ve sigaralar için fatura düzenlemesine rağmen özel tüketim ve katma değer vergilerini beyan etmediği anlaşıldı.

Kuyumculara Eş Zamanlı Denetim

Bakan Şimşek, kaydi ve fiili envanter ile randıman analizi çalışmalarına önem verdiklerini belirterek, 9 büyükşehirdeki 707 kuyumcuya eş zamanlı denetim yapıldığını belirtti. Bu denetimlerle kayıt dışılığın önüne geçmeyi ve vergi adaletini artırmayı hedeflediklerini ifade etti. Vergi gelirlerindeki iyileşmeyi vatandaşların refahı ve ülkenin istikrarı için kullanacaklarını belirten Şimşek, haksız kazanç sağlayan ve haksız rekabet yaratanları yakından takip edeceklerini vurguladı.

Önceki Haber Bakan Şimşek'ten Büyük Finansman Hamlesi: Deprem Bölgesine 2 Milyar Dolar Destek
Sonraki Haber Bakan Şimşek'ten Kayıt Dışılıkla Mücadelede Sert Uyarı: "Çok Kazananlar, Maliye Kapınızı Çalacak"
Benzer Haberler