Mehmet Şimşek: Çok Uluslu Şirketler İçin Asgari Kurumlar Vergisi Kaçınılmaz

Mehmet Şimşek: Çok Uluslu Şirketler İçin Asgari Kurumlar Vergisi Kaçınılmaz

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'de faaliyet gösteren çok uluslu şirketlerden asgari kurumlar vergisi alınmasının kaçınılmaz olduğuna vurgu yaptı. Şimşek, "Bu düzenleme yapılmazsa, ülkemizin almadığı vergi başka bir ülke tarafından tahsil edilecek" dedi.

"Asgari Kurumlar Vergisi Tüm Ülkelerin Gündeminde"

Asgari kurumlar vergisi konusunda dünya genelinde de bazı çalışmalar yürütüldüğüne dikkat çeken Şimşek, bu konunun tüm ülkelerin gündeminde olduğunu belirtti. Şimşek, "Asgari kurumlar vergisini yasalaştırmayan ülkeler, vergileme hakkını başka ülkelere bırakmış olacak" ifadesini kullandı.

OECD’nin Küresel Mutabakatı ve Türkiye

Şimşek, 2021 yılında OECD'nin organizasyonuyla yaklaşık 140 ülkenin küresel asgari kurumlar vergisi konusunda anlaşmaya vardığını da hatırlatarak, "Bu anlaşma ile yıllık konsolide hasılatı 750 milyon avroyu aşan çok uluslu şirketlerin düşük vergilendirme yapılan ülkelerdeki şube, iştirak ve iş yerlerinin asgari yüzde 15 kurumlar vergisine tabi tutulması kararlaştırıldı. Başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere 30'dan fazla ülke, bu uygulamayı 2024 yılı kazançlarına yönelik yasalaştırdı" dedi.

"Model, Şirketlerin Yüzde 15 Vergi Yükü Taşımasını Amaçlıyor"

Şimşek, diğer ülkelerde de yasalaştırma çalışmalarının sürdüğünü belirterek, "Çok uluslu şirketlerin faaliyet gösterdiği ülkede ödediği kurumlar vergisi yüzde 15'in altındaysa, asgari kurumlar vergisini yasalaştıran ülkeler, eksik kalan vergi farkını alabilecek. Eğer faaliyet gösterilen ülkede bu uygulama yoksa şirketin ana merkezinin bulunduğu ülke bu vergiyi alabilir. Orada da yoksa üçüncü bir ülke bu vergiyi tahsil edebilir. Bu model, çok uluslu şirketlerin kazançlarının her durumda yüzde 15 vergi yükü taşımasını sağlamak amacıyla oluşturuldu" diye konuştu.

Türkiye'de Hazırlıklar Son Aşamaya Geldi

Şimşek, Türkiye'de de çok uluslu şirketlerin faaliyette bulunduğunu ve bu şirketlerden asgari kurumlar vergisi alınması gerektiğine dikkat çekerek, "Aksi takdirde, ülkemizin almadığı vergiyi başka bir ülke tahsil edecek. Vergileme hakkımızdan vazgeçmemek için Türkiye'de de asgari kurumlar vergisini uygulamamız gerekiyor" dedi. Şimşek, bu düzenlemenin getirilmesi yönünde çalışmaların son aşamaya geldiğini iletti.

Yatırımların Teşviki İçin Alternatif Modeller Üzerinde Çalışılıyor

Türkiye'de faaliyet gösteren yaklaşık 80 bin uluslararası sermayeli şirketten sadece 2 bin 134'ünün ana işletmesinin yurt dışında olduğunu söyleyen Şimşek, "Ülkemize yatırım yapan çok uluslu şirketlerin sadece yüzde 2,5’i 750 milyon avro eşiğini aşmakta. Bu şirketlerin vergi teşviklerinin nasıl korunabileceği ve farklı alanlarda nasıl değerlendirilebileceği konusunda alternatif modeller üzerinde çalışıyoruz. Bakanlık olarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile birlikte, ülkemize yatırım yapılmasını teşvik edecek alternatifler geliştirmeye devam ediyoruz" dedi.

Önceki Haber Doğal Gaz Faturası İndirimi Yeniden Meclis'te: Uzatma Gündemde!
Sonraki Haber Babalar Günü İçin En Özel Hediye : Baba Koltuğu
Benzer Haberler