Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada, Türkiye’nin kredi notunun uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P) tarafından "B+"dan "BB-"ye yükseltildiğini açıkladı. Şimşek, bu yıl notu iki kademe artırılan tek ülkenin Türkiye olduğunu vurguladı.
S&P'nin Türkiye’nin kredi notunu yükseltmesini değerlendiren Şimşek, bu gelişmenin ekonomideki dengelenme, düşen cari açık, azalan dış finansman ihtiyacı, Türk lirasının istikrarı, artan rezervler ve enflasyondaki düşüş sürecinden kaynaklandığını belirtti. Şimşek, uyguladıkları program sayesinde ülkenin risk priminin düştüğünü ve dış borçlanma maliyetlerinde önemli bir iyileşme sağlandığını dile getirdi. Gelecekte daha iyi notların gelebileceğine dair piyasa göstergelerinin olumlu sinyaller verdiğini ekledi.
S&P'nin açıklamasında, Türkiye'nin uzun vadeli kredi notunun "B+"dan "BB-"ye yükseltildiği, görünümün "durağan" olarak belirlendiği ve kısa vadeli kredi notunun "B" olarak teyit edildiği bilgisi yer aldı. Kuruluş, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın sıkı para politikasının, lirayı istikrara kavuşturarak enflasyonu düşürdüğünü, rezervleri artırdığını ve finansal sistemdeki dolarizasyonu azalttığını kaydetti. Türkiye’nin tasarruf açığının daraldığını ve bu durumun cari açık oranında önemli bir düşüşe neden olduğunu ifade etti.
S&P, Türkiye'nin ücret artışlarının enflasyon hedeflerini zorlayabileceği konusunda uyardı. 2024 yılı enflasyon oranına endeksli maaş artışlarının, enflasyonla mücadele sürecini uzatabileceğini belirten S&P, özel tüketimin yavaşlamasının ekonomiyi soğutma açısından kritik olduğunu dile getirdi. Ayrıca, 2028’e kadar seçim planı olmamasının, mali sıkılaştırma politikalarının uygulanması için fırsat sunduğunu belirtti.
Son olarak, S&P, Türkiye’nin kredi notunu Mayıs ayında "B"den "B+"ya çıkarmış ve not görünümünü "pozitif" olarak korumuştu.