Merkez Bankası, 2024 Yıl Sonu Enflasyon Tahminini Yüzde 24 Olarak Korudu

Merkez Bankası, 2024 Yıl Sonu Enflasyon Tahminini Yüzde 24 Olarak Korudu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, 2024 yılının ikinci Enflasyon Raporu'nu İstanbul Finans Merkezi'nde düzenlenen toplantıyla kamuoyuna sundu. Başkan Karahan, Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 24 seviyesinde sabit kaldığını açıkladı. 2026 yılı için tahmin yüzde 12 olarak korunurken, 2027’de enflasyonun yüzde 8’e düşeceği öngörülüyor.

“Sıkı Para Politikası Devam Edecek”

Toplantıda konuşan Karahan, uygulanan sıkı para politikasının etkilerinin kademeli şekilde görülmeye başlandığını belirtti. Mart ve Nisan aylarında finansal piyasalarda yaşanan dalgalanmalara karşı Merkez Bankası'nın zamanında müdahalelerde bulunduğunu ifade eden Karahan, önümüzdeki dönemde de kararlı duruşun süreceğini ve dezenflasyonun devamını sağlayacak adımlar atılacağını vurguladı.

“Küresel Belirsizlik Sürüyor”

Karahan, küresel ticaret ve ekonomi politikalarına dair belirsizliklerin yüksek seviyesini koruduğunu belirterek, özellikle tarifeler nedeniyle küresel enflasyon beklentilerinde artış yaşandığını dile getirdi.

“İç Talep Beklenenden Güçlü”

Sanayi ve hizmet üretiminin yılın ilk çeyreğinde artış gösterdiğini söyleyen Karahan, iç talebin ise ivme kaybetse de öngörülerin üzerinde seyrettiğine dikkat çekti. Talep koşullarının enflasyonu düşürücü etkisinin ilk çeyrekte azaldığını belirten Karahan, işgücü piyasasında da manşet işsizlik oranının ima ettiğinden daha sıkı bir tablo bulunduğunu ifade etti.

“Kur Etkisi Sınırlı, Hizmet Enflasyonunda Düşüş Belirginleşiyor”

Enflasyonun ana eğiliminde son üç ayda yatay bir seyir izlendiğini belirten Karahan, döviz kurunun enflasyon üzerindeki etkisinin geçmişe kıyasla daha sınırlı olduğunu söyledi. Mal ve hizmet enflasyonundaki gerilemenin sürdüğünü, özellikle temel mal enflasyonunun Nisan ayında güçlendiğini ifade etti.

Ayrıca, son yaşanan zirai don olayından etkilenen ürünlerin tüketici sepetindeki payının yaklaşık yüzde 1,5 olduğunu da aktaran Karahan, emtia fiyatlarındaki düşüşün dezenflasyon sürecine katkı sağladığını belirtti.

“Rezervler Destekleniyor, Dövize Yönelim Sınırlı”

Karahan, sıkı para politikasının Merkez Bankası rezervlerini de desteklediğini, portföy tercihlerinde dövize yönelimin sınırlı kaldığını söyledi. Alınan önlemlerle finansal piyasalardaki oynaklığın azaldığını ve sıkı finansal koşulların devam ettiğini vurguladı.

“Tahminler Orta Vadede Dengede”

Orta vadeli enflasyon tahminlerinin oluşturulmasında, para politikasındaki sıkı duruşun belirgin ve kalıcı iyileşme sağlanana kadar devam edeceği varsayımıyla hareket ettiklerini ifade eden Karahan, politika tepkileriyle birlikte yukarı ve aşağı yönlü risklerin birbirini dengelediğini dile getirdi.

Karahan, belirsizliklerin halen yüksek olduğunu vurgulayarak, ihtiyatlı ve sıkı para politikası duruşunun kararlılıkla sürdürüleceğini yineledi.

Önceki Haber İZULAŞ’ın Bisiklet İhaleleri Sayıştay Denetiminde: 60 Milyon TL’lik Tartışma
Sonraki Haber Çayırhan Termik Santrali’nin Özelleştirilmesi Onaylandı: İhaleyi 20 Milyar TL ile Akçadağ İnşaat Kazandı
Benzer Haberler