Merkez Bankası Faizi Yüzde 50'de Sabit Bıraktı: Enflasyonla Mücadele Devam Ediyor

Merkez Bankası Faizi Yüzde 50'de Sabit Bıraktı: Enflasyonla Mücadele Devam Ediyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), haziran ayı faiz kararını duyurdu. Mayıs ayında faizi yüzde 50 seviyesinde sabit bırakan Merkez Bankası, haziran ayında da aynı kararı verdiklerini bildirdi.

Toplantının Detayları

Her ay düzenli olarak toplanan Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan başkanlığında haziran ayı toplantısını gerçekleştirdi. Toplantının ardından, ekonomistlerin beklentilerine paralel olarak politika faizi yüzde 50'de sabit bir şekilde bırakıldı.

Enflasyonla Mücadele

Toplantı sonrasında yapılan açıklamada, "Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 50'de sabit tutulmasına karar vermiştir. Mayıs ayında aylık enflasyondaki zayıflama geçici bir kesintiye uğramıştır. Yakın döneme ilişkin göstergeler, yurt içi talebin hala enflasyonist düzeyde olsa da yavaşladığını teyit etmektedir" ifadelerine yer verdi.

Para Politikasının Sıkılaştırılması

Kurul, parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkilerini yakından izlediğini de belirtti. "Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörülerle uyumunu yakından takip ediyoruz. Aylık enflasyonda belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir" denildi.

Yılın İkinci Yarısında Dezenflasyon

Merkez Bankası, parasal sıkılaştırmanın enflasyonu düşürmek için önemli olduğunu vurgulayarak, "Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır. Para politikasındaki kararlı duruş, yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme yoluyla aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve dezenflasyon yılın ikinci yarısında tesis edilecektir" açıklamasında bulundu.

Likidite ve Kredi Piyasası Gelişmeleri

Kredi ve mevduat piyasalarında beklenmedik gelişmeler olması durumunda, parasal aktarım mekanizmasının destekleneceği belirtildi. Likidite gelişmelerinin yakından izlendiği ve gerektiğinde sterilizasyon araçlarının çeşitlendirilerek kullanılacağı ifade edildi.

Para Politikası Kurulu, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacağını da belirtti. Toplantı özetinin beş iş günü içinde yayımlanacağı açıklandı.

Önceki Haber TBMM'den Geçti: Kripto Kanunu Yasalaştı, Yeni Düzenlemeler Yolda!
Sonraki Haber Tofaş, Bursa Fabrikasında Üretime Geçici Ara Veriyor
Benzer Haberler