Milletvekili ve Bakan Maaşlarına Büyük Zam Geliyor

Milletvekili ve Bakan Maaşlarına Büyük Zam Geliyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücrete ara zam yapılmayacağını bildirdi. Bu durum, milyonlarca çalışanın hayallerini suya düşürdü. Alım gücü düşen vatandaşlar ay sonunu getirmekte zorlanırken, milletvekili ve bakanların maaşlarında ise ciddi bir artış yaşanacak.

Enflasyon Rakamları ve Maaş Zamları

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayı enflasyon rakamlarını duyurdu. Haziranda enflasyon aylık %1.64 ile bir yılın en düşük seviyesine geldi. SSK ve Bağkur emeklilerinde kök maaşı 8 bin TL ve altında olanları "sıfır zam" tehlikesi beklerken, asgari ücretliler için de ara zam ihtimali ortadan kalktı. Ancak, bakanlar ve milletvekilleri temmuz ayında yaklaşık 28 bin TL’lik bir zam alacak.

Bakan Maaşlarında Büyük Artış

Bakan maaşlarına son bir yılda yapılan zam tutarı 76 bin lirayı buldu. Bir bakanın maaşı, 8.5 asgari ücretten 10 asgari ücrete, 14.5 emekli aylığından 17.3 emekli aylığına yükseltildi.

Milletvekili ve Bakan Maaşları

Hem bakan maaşı hem de milletvekili emekli aylığı alanların geliri 47 bin lira zamla 241 bin liradan 288 bin liraya çıktı. Bu durum, bakan maaşlarını 17 asgari ücrete kadar çıkardı. Milletvekilleri ise 27 bin 398 liralık zam alacak.

Emeklilerde "Sıfır Zam" Tehlikesi

6 aylık enflasyon rakamlarına göre; emekliye %24.73, memura ise %19.31 oranında bir zam uygulanacak. Ancak bu oran, yaklaşık 4 milyon emeklinin hiç zam alamaması anlamına gelebilir.

Kök Maaş Detayı

Emekli zamları kök maaşa göre belirleniyor. Şu an en düşük emekli maaşı 10 bin TL. Maaşı 10 bin TL'nin altında olan emekliler, devlet desteği ile 10 bin lira aylık alıyor. Hükümet, en düşük emekli maaşında bir güncelleme yapmazsa, kök maaşı 8 bin TL ve altında olan emekliler sıfır zam alacak ve maaşları yine 10 bin lira olmaya devam edecek.

Önceki Haber Cumhurbaşkanlığından Suriyelilere Vergi Muafiyeti İddialarına Yanıt
Sonraki Haber Cevdet Yılmaz: Enflasyon Temmuz ve Ağustosta Hızla Düşecek
Benzer Haberler