Rekabet Kurulu'ndan Google'a 482 Milyon TL Ceza

Rekabet Kurulu'ndan Google'a 482 Milyon TL Ceza

Rekabet Kurulu, Google'a otel sorguları ile ilgili tedbirleri uygulamadığı gerekçesiyle 482 milyon TL para cezasına çarptırıldı. Bu ceza, Google'ın otel sorguları konusundaki yükümlülüklerini yerine getirmediği süre boyunca hesaplanarak uygulandı.

Rekabet Kurumu'nun Açıklaması

Rekabet Kurulu, 8 Nisan 2021 tarihinde aldığı kararla, Google'ın genel arama hizmetleri pazarında hâkim durumunu kötüye kullandığını belirlemişti. Google'ın kendi yerel arama ve konaklama fiyatı karşılaştırma hizmetlerinde rakiplerine avantaj sağladığı ve rakip yerel arama sitelerinin girişine engel olduğu da tespit edilmişti. Bu nedenle, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 6'ncı maddesi kapsamında Google'a 296 milyon TL idari para cezası uygulandı.

Google'a Getirilen Yükümlülükler

Kurul, ihlalin giderilmesi ve rekabetin sağlanması amacıyla Google'a bazı yükümlülükler getirdi. Google'ın, rakip yerel arama hizmetlerine ve rakip konaklama fiyatı karşılaştırma hizmetlerine genel arama sonuç sayfasında eşit koşullar sağlaması gerekiyordu. Google, bu yükümlülükleri yerine getirmek amacıyla yeni tasarımlar ve tedbir önerileri sunuyor.

Tedbirlerin Uygulanmaması

Kurul, 21 Mart 2024 tarihinde yaptığı toplantıda, Google'ın sunduğu tedbir önerilerinin uygulanmasına ve 3 aylık bir süreyle izlenmesi kararına vardı. Google, 15 Nisan 2024 itibarıyla bu tedbirleri tamamen uyguladığını da ifade etti. Ancak, otel sorguları ile ilgili tedbirlerin uygulanmadığı tespit edildi.

482 Milyon TL Ceza

Bu nedenle, Kurul'un 9 Mayıs 2024 tarihli toplantısında, Google'ın yükümlülüklerini yerine getirmediği tespit edildi. 4054 sayılı Kanun'un 17'nci maddesi kapsamında, Google'a 15 Nisan 2024 tarihinden itibaren yükümlülükleri yerine getirene kadar, her gün için gayri safi gelirlerinin on binde 5'i oranında idari para cezası uygulanmasına sonucuna varıldı.

Google, otel sorgularında gerekli tedbirleri uygulamadığı için toplamda 482 milyon TL ceza ile karşı karşıya kaldı.

Önceki Haber Fatura Desteğinde Yeni Dönem Başlıyor
Sonraki Haber İBB Şehir Hatları Yaz Tarifesi Başlıyor: Artan Seferler ve Devam Eden Gece Turları
Benzer Haberler