Satılık Konut Fiyatlarındaki Artış Hızı Pandemi Öncesine Döndü

Satılık Konut Fiyatlarındaki Artış Hızı Pandemi Öncesine Döndü

Türkiye genelinde satılık konut fiyatları nominal olarak artmaya devam ediyor ancak artış hızı yavaşlamış bir durumda. Son bir yıl içinde satılık konut fiyatları yüzde 36 artarken, son bir ayda bu artış sadece yüzde 0,05 olarak kaydedildi. Enflasyondan arındırıldığında ise yıllık artış yüzde 18, geçen ayki artış ise yüzde 2 düşüş gösterdi. Temmuz ayı itibarıyla Türkiye'de ortalama konut metrekare fiyatı 26 bin 484 TL, ortalama konut fiyatı ise 3 milyon 442 bin 920 TL olarak kaydedildi.

Endeksa Genel Müdürü Görkem Öğüt, pandemi öncesinde olduğu gibi konut fiyatlarında yüzde 30'lar civarında artışların yaşandığını ancak enflasyon ve inşaat maliyetlerinin artmasıyla birlikte bu artış hızının yavaşladığına dikkat çekti. Öğüt, özellikle nakit alımların arttığını ve pazarlık gücünün yüksek olduğunu ifade ederek, konut almak isteyenlerin hızlı hareket etmeleri gerektiği tavsiyesinde bulundu.

Büyük şehirler arasında en yüksek fiyat artışı Ankara ve İzmir'de yüzde 38 ile gerçekleşti. Ancak reel olarak bu illerde fiyatlar yüzde 17 oranında azalmış durumda. İstanbul'da ise yıllık nominal artış yüzde 37 iken, reel olarak yüzde 18'lik bir düşüş kaydedildi. Antalya'da nominal artış yüzde 24, reel düşüş ise yüzde 26 olarak gerçekleşti. Türkiye genelinde en yüksek satış fiyatları ise Muğla'da görüldü; ortalama konut fiyatı 8 milyon TL olarak tespit edildi.

Kiralık konut piyasasında da artış hızındaki yavaşlama devam ediyor. Yüzde 25 kira artışı sınırının kaldırılmasının ardından beklenen büyük artışlar gerçekleşmedi. Temmuz ayında kira artışları yüzde 47'yle sınırlı kaldı ve enflasyondan arındırıldığında kira fiyatları yüzde 12’lik oranda düştü. Antalya'da ise kira artışları yüzde 23'le en düşük seviyede gerçekleşti. 

Endeksa Genel Müdürü Görkem Öğüt, yatırımcıların düşük kira geliri endişesiyle gayrimenkullerini satıp parasını mevduatta tutma eğiliminde olduğunu ancak bu kararları almadan önce iyi bir araştırma yapmaları gerektiğini ifade etti. Konut yatırımı yapıldığında sadece kira geliri değil, aynı zamanda konutun değer artışının da önemli olduğunu vurguladı.

Önceki Haber Memurlara Ek İkramiye Müjdesi: Rakam ve Ödeme Tarihi Belli Oldu
Sonraki Haber HGS Ücretlerine Büyük Zam! Yeni Tarife Pazartesi Günü Yürürlüğe Girecek
Benzer Haberler