Şubat Ayında Süt Üretiminde Düşüş, Ayran ve Kefir Talebinde Artış Gözlendi

Şubat Ayında Süt Üretiminde Düşüş, Ayran ve Kefir Talebinde Artış Gözlendi

TÜİK Şubat Ayı Süt ve Süt Ürünleri Üretim Verilerini Açıkladı

Ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı, Şubat 2025’te geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,4 azalarak 857 bin 821 ton olarak gerçekleşti. Ocak-Şubat döneminde ise bir önceki yıla kıyasla yüzde 1,5’lik düşüş kaydedildi. Önceki ay olan Ocak 2025'te 941 bin 377 ton olan süt toplama miktarı, Şubat ayında ise yüzde 8,9 azaldı.

Süt ürünleri üretiminde ise farklı sonuçlar ortaya çıktı. Şubat ayında, inek peyniri üretimi geçen yılın aynı dönemine göre değişmezken, ayran ve kefir üretimi yüzde 6,9 artarken, yoğurt üretimi yüzde 4,6 arttı.

Bununla birlikte, içme sütü üretimi yüzde 0,6, tereyağı ve sadeyağ üretimi yüzde 1,5 azaldı. Ocak-Şubat döneminde ise inek peyniri üretimi yüzde 0,6 azalırken, içme sütü üretimi yüzde 1,4 düşüş gösterdi. Ayran ve kefir üretimi yüzde 5,9, yoğurt üretimi yüzde 3,6, tereyağı ve sadeyağ üretimi ise yüzde 0,4 arttı.

İçme sütü üretimi, Ocak ayındaki 150 bin 681 tondan Şubat ayında yüzde 11,9 azalarak 132 bin 720 tona geriledi.

Üretim verilerindeki bu değişimler sektörün genel performansı hakkında önemli ipuçları vermektedir. Süt ve süt ürünleri sektöründeki gelişmeler yakından takip edilmektedir.

Önceki Haber Rüzgar ve Güneş, yerli kömürü geride bırakarak tarihi bir başarıya imza attı!
Sonraki Haber Taban: Yetkililer, enflasyon ve piyasa istikrarına ilişkin aynı mesajı verdi.
Benzer Haberler