Trafik Sigortasında Kapsamlı Değişiklik Geliyor: Bedeni Hasarlar İçin Havuz Sistemi Kurulacak

Trafik Sigortasında Kapsamlı Değişiklik Geliyor: Bedeni Hasarlar İçin Havuz Sistemi Kurulacak

Trafik sigortasında köklü bir düzenleme yolda. Yeni düzenlemeye göre, sigorta şirketlerinin karşıladığı bedeni hasarlar için kamu tarafından bir havuz sistemi yaratılacak. Bu değişiklikle birlikte sigorta şirketleri sadece maddi hasarları karşılayacak, bedeni hasar tazminatları ise kamu tarafından yönetilen bu havuzdan ödenecek. 

2023 yılında trafik sigortası şirketleri 13 milyar lira zarar ederken, bu zararın 2024 yılında 20 milyar lirayı aşacağı tahmin ediliyor. Sigorta şirketleri, trafik primlerinin düşük olduğundan şikayet ederken, sektör temsilcileri fiyat tarifelerinin serbest bırakılması gerektiğini konusunda ısrarcı.

Yeni düzenlemeye göre, sigorta şirketleri sattıkları her poliçede bedeni hasar tazminatı için belirlenen primin bir kısmını bu havuza devredecek. Bu oranın yüzde 50 ile yüzde 80 arasında olması bekleniyor ve sigorta şirketlerinin mali yapılarına göre farklılık gösterecek. Böylece, bedeni tazminat ödeme yükümlülüğü sigorta şirketlerinden kalkacak ve sadece maddi hasarlarla ilgilenecekler.

Bu yeni sistemin 2025 yılının ortalarında yürürlüğe girmesi amaçlanıyor. Şu anki uygulamada, vefat ve sakatlık gibi bedeni hasarlar sigorta şirketleri tarafından karşılanırken, bedeni hasarlarda sigorta şirketleri ile vatandaşlar arasında sıkça davalar yaşanıyor. Bu davaların uzun sürmesi, maliyetleri de artıran bir faktör olarak görülüyor.

Önceki Haber Togg’un ilk sedan modeli 2025’te piyasaya çıkıyor
Sonraki Haber Beylikdüzü İzolasyon ve Yalıtım – Sembol İzolasyon
Benzer Haberler