Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Eylül ayına ilişkin Süt ve Süt Ürünleri Üretimi istatistiklerini yayımladı. Verilere göre ticari süt işletmelerinin topladığı inek sütü miktarı, Eylül ayında geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 1,7 düşüş kaydetti. Ancak Ocak–Eylül döneminde toplam inek sütü alımı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,3 oranında artış gösterdi.
Üretim kalemlerinde ise dikkat çekici artışlar yaşandı. Eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre:
- İnek peyniri üretimi yüzde 1,3 arttı.
- Ayran üretimi yüzde 13,1 yükseldi.
- Yoğurt üretimi yüzde 9,6 artış gösterdi.
- İçme sütü üretimi yüzde 2,5 arttı.
- Tereyağı ve sadeyağ üretimi ise yüzde 2,4 geriledi.
Ocak–Eylül döneminde ise yıllık bazda:
- İnek peyniri üretimi yüzde 1,6,
- Ayran üretimi yüzde 8,9,
- Yoğurt üretimi yüzde 4,9,
- İçme sütü üretimi yüzde 7,4,
- Tereyağı ve sadeyağ üretimi yüzde 8,8 arttı.
Ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı, Ağustos ayında 933 bin 234 ton iken Eylül ayında yüzde 4,3 düşerek 892 bin 886 tona kadar geriledi. İçme sütü üretimi ise aynı dönemde artış gösterdi. Ağustosta 132 bin 359 ton olan içme sütü üretimi, Eylül ayında yüzde 4,8 artarak 138 bin 726 ton seviyesine kadar ulaştı.





