Vergi Paketi Komisyon'da Onaylandı: Emekli Maaşları Artıyor

Vergi Paketi Komisyon'da Onaylandı: Emekli Maaşları Artıyor

En düşük emekli maaşlarının artırılmasını içeren ve vergi sistemini daha adil ve etkili hale getirmeyi amaçlayan yasa teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul gördü. Bu düzenleme ile en düşük emekli maaşı 10 bin TL'den 12 bin 500 TL'ye kadar yükseltilecek.

Detaylar ve Yeni Düzenlemeler

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni onayladı. Yasa teklifi 53 maddeden oluşuyor ve 3,7 milyon emeklinin maaşlarını yükseltecek. En düşük emekli maaşı alanlara Ağustos ayında 12 bin 500 TL ödeme yapılacak ve Temmuz ayı için 2 bin 500 TL fark ödenecek. Bu artışın bütçeye maliyeti 33,2 milyar TL olacak.

Diğer Vergi Düzenlemeleri

Yeni düzenlemelerle, EYT kapsamında emekli olanların aynı işyerinde çalışmaya devam etmeleri halinde işverenlere sağlanan 5 puanlık destek primi kaldırılacak. Yurt dışı çıkış harcı bedeli 150 TL'den 500 TL'ye kadar yükseltilecek ve her yıl yeniden değerleme oranında arttırılacak.

Küresel şirketlerin Türkiye'deki faaliyetlerinden elde ettikleri kârdan yüzde 15 asgari kurumlar vergisi tahsil edilecek. Kamu özel işbirliği şirketlerinden alınacak vergi ise yüzde 25'ten yüzde 30'a kadar çıkarılacak.

Kayıt Dışılıkla Mücadele

Yeni yasa teklifi, kayıt dışılık ve usulsüzlükle mücadeleyi de kapsıyor. Doktorlar ve diş hekimleri gibi serbest meslek kazancı elde edenlerin ve restoran, kafe gibi ticari kazanç sahiplerinin belirli dönemlerde hasılatları tespit edilecek. Hasılat ile beyanları arasında yüzde 20'yi aşan uyumsuzluk olanlar izaha davet edilecek.

Kayıt dışı faaliyetlerde bulunanlara uygulanacak vergi cezaları artırılacak. Başkasına ait kredi kartı ve POS cihazı kullananlara özel usulsüzlük cezası 3 kat olarak uygulanacak ve bu ceza tutarı bir takvim yılında 20 milyon TL'yi aşamayacak.

Usulsüzlük Cezalarının Artırılması

Usulsüzlük cezaları artırılacak ve bazı eylemlerin tekrarında ceza tutarları yükseltilecek. Fatura verilmemesi veya alınmaması durumunda uygulanan ceza ilk tespitte 10 bin TL, sonraki tespitlerde ise daha yüksek olacak.

Elektronik ticaret pazar yerlerinde faaliyet gösteren hizmet sağlayıcılarına yapılan ödemeler vergi kesintisi kapsamına alınacak. Cumhurbaşkanına, vergi kesintisine tabi ödemeler için oran belirleme yetkisi veriliyor.

KDV Düzenlemeleri

Ticari olmayan deniz taşıma araçlarına yat limanlarında verilen hizmetlerde KDV istisnası kaldırılacak. Yabancı devlet kurumları tarafından deprem yardımı için yapılan harcamalara KDV istisnası sağlanacak.

Bazı tütün mamullerinden alınan asgari maktu vergi tutarının yüzde 20'sine kadar olan sınırlama kaldırılacak ve kısa vadeli sigorta kolları prim oranı yüzde 2,25 olarak belirlenecek. Cumhurbaşkanı, bu oranı yüzde 1,5'e indirme veya yüzde 2,5'e çıkarma yetkisine sahip olacak.

Önceki Haber Emeklilerin Ücretsiz Öğrenci Yurdu Tatili Başladı
Sonraki Haber Türkiye, Somali'de Doğal Gaz ve Petrol Arayacak
Benzer Haberler