Vize Reddi Artınca Yeşil Pasaport Talebi Arttı

Vize Reddi Artınca Yeşil Pasaport Talebi Arttı

Vize talepleri reddedilen binlerce vatandaş, yurt dışına çıkabilmek için yeşil pasaport arayışına girmiş bulunuyor. Meclis’te bu konuda 19 farklı kanun teklifi sunuldu. Eğer bu teklifler kabul edilirse, yaklaşık 800 bin kişi daha yeşil pasaport sahibi olabilecek.

Son dönemde birçok vatandaşın vize başvuruları reddediliyor ve vize şirketlerinden randevu almak bile zor bir hale geldi. Bu nedenle, birçok meslek grubundaki kişiler, Avrupa ülkelerinde vizesiz seyahat imkanı sunan yeşil pasaporta doğru yönelmeye başladı.

TBMM'ye sunulan son yasa teklifleriyle, 15 yıl deneyimi olan mühendis ve mimarlar, malul ve muharip gaziler de yeşil pasaport alabilecek. Şu anda Meclis'te bu konuda toplam 19 yasa teklifi bulunuyor. Eczacılar, gazeteciler, TIR şoförleri, belediye başkanları ve özel sektör doktorları gibi farklı meslek gruplarına yeşil pasaport verilmesi öngörülüyor.

Eğer teklifler kabul edilirse, mevcut 1.2 milyon yeşil pasaport sahibine ek olarak 800 bin kişi daha bu pasaporta sahip olabilecek. Ancak Dışişleri ve İçişleri Bakanlıkları, Avrupa ülkelerinin yeşil pasaporta da vize uygulama ihtimalinden endişe duyduklarını belirtiyor.

Vize Acenteleri Derneği Başkanı Mehmet Çalışkan, vize başvurularının reddedilme oranlarının arttığını ve randevu almanın giderek zorlaştığını belirtti. Çalışkan, "İnternet üzerinden randevu almak neredeyse imkansız hale geldi. Vize başvurusu reddedildiğinde ödenen para geri alınamıyor" dedi.

Kanun teklifleri arasında hakimler, savcılar, tiyatro sanatçıları, bekçiler, muhtarlar ve mühendisler gibi birçok meslek grubuna yeşil pasaport verilmesi yer alıyor. Ancak muhalefet partilerinden gelen bu tekliflerin kabul edilme olasılığı düşük görünüyor.

Şu anda 40 ülke Türkiye'den vize talep ediyor. Bu ülkeler arasında ABD, Kanada, İngiltere, Avustralya ve Meksika gibi ülkeler bulunuyor.

Önceki Haber Maliye Bakanlığı Mobilya Sektörünü Mercek Altına Aldı: 53 Milyon Lira Ceza Kesildi
Sonraki Haber E-Devlet Üzerinden Yapılan İşlemler Ücretsiz Kalacak
Benzer Haberler