Dolarizasyon Oranı Gerilemeye Başladı: Faiz Politikaları Etkisini Gösteriyor

Dolarizasyon Oranı Gerilemeye Başladı: Faiz Politikaları Etkisini Gösteriyor

19 Mart sonrası artan döviz talebiyle yükselişe geçen mevduattaki dolarizasyon oranı, son üç haftada düşüş eğilimine girdi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı parite etkisinden arındırıldığında son üç haftada 1,7 milyar dolar azaldı. Bu gerileme ile dolarizasyon oranı %42,25 seviyesine kadar indi.

19 Mart’ta yaşanan siyasi gelişmelerin ardından dövize yöneliş hız kazanmış ve bu durum dolarizasyon oranında artışa yol açmıştı. 25 Nisan haftasında %42,56 ile yılın zirvesine ulaşan oran, son iki haftada düşüşe geçti. Ancak halen 14 Mart haftasına kıyasla yaklaşık 2 puan yukarıda seyrediyor.

1,7 Milyar Dolarlık Gerileme

19 Mart’tan itibaren hem yabancı yatırımcının Türk Lirası varlıklardan çıkışı hem de yurtiçinde dövize yöneliş dikkat çekmişti. TCMB verilerine göre, bu tarihten sonra parite etkisinden arındırıldığında döviz mevduatlarında toplam 7,1 milyar dolarlık artış yaşandı. En hızlı yükseliş 21 Mart haftasında 5,86 milyar dolarla görüldü.

Ancak son üç haftada bu eğilim tersine döndü. 25 Mart, 2 Mayıs ve 9 Mayıs haftalarında döviz mevduatlarında toplam 1,68 milyar dolarlık bir azalma kaydedildi. Gerçek kişilerin döviz hesapları yaklaşık 698 milyon dolar, tüzel kişilerin hesapları ise yaklaşık 986 milyon dolar geriledi.

TL Mevduatın Payı Artıyor

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, TL mevduatın toplam içindeki payı artarken, döviz ve kur korumalı mevduat (KKM) oranı gerilemeye başladı. 14 Mart haftasında TL mevduatlar 13 trilyon lirayı aşarken, yabancı para ve KKM dahil toplam dolarizasyon oranı %40,25 seviyesindeydi. Bu oran 25 Nisan’da %42,56’ya kadar çıktı ancak 9 Mayıs itibarıyla yeniden %42,25’e geriledi. KKM hariç yalnızca döviz mevduatlarının payı ise 39,38’den 39,35’e kadar indi.

Bakan Şimşek: “Doğru Adımlar Etkisini Gösteriyor”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de konuyla ilgili sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı. Şimşek, doğru adımlar sayesinde finansal piyasalarda olumlu bir görünüm oluştuğunu belirterek, “Döviz tevdiat hesaplarına (DTH) olan talep azalıyor, ülke risk primi (CDS) düşüyor, rezerv birikimi yeniden başladı” dedi. Merkez Bankası'nın brüt rezervlerinin bir haftada 5,8 milyar dolar arttığını da vurgulayan Şimşek, bu gelişmelerin dezenflasyon sürecine destek olacağını ifade etti. “Kalıcı fiyat istikrarı hedefimize ulaşmak için politikalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz” açıklamasında bulundu.

Önceki Haber Nisan Ayında Konut Satışları Yükselişe Geçti
Benzer Haberler