Türkiye genelinde restoran işletmecileri, yemek sipariş platformlarının uyguladığı yüzde 40’a kadar varan komisyon oranları nedeniyle isyan etti. Sektör temsilcileri, bu oranın sürdürülemez olduğunu belirterek toplu boykot hazırlığına girdi.
Restoranlar kendi dijital sistemini kurabilir
Restoran sahipleri, komisyon indirimi yapılmazsa kendi dijital sipariş platformlarını kurmayı planlıyor. Bu sistemin devreye alınmasıyla işletmeler, yüksek maliyet yükünden kurtulup müşteriye doğrudan ulaşmayı amaçlıyor.
Fiyatlarda yüzde 10 indirim beklentisi
Sektör yetkililerine göre, komisyon oranlarının makul seviyelere çekilmesi durumunda restoran menü fiyatlarında yüzde 10’a kadar düşüş yaşanabilir. İşletmeciler, bu sayede hem kârlılığın artacağını hem de tüketicilerin daha uygun fiyatlarla yemek sipariş edebileceğini belirtiyor.
“Yüzde 40 komisyonla sürdürülebilir değil”
Restoranlar, artan gıda maliyetleri ve yüksek komisyon oranlarının sektörü zorladığını ifade ediyor. Eğer platformlarla uzlaşma sağlanamazsa, yeni dijital sipariş sistemleriyle sektörde köklü bir dönüşüm süreci başlayabilir.





