KOBİ’lere yönelik 25 milyar TL’lik Nefes Kredisi desteği daha ilk gününde tükendi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) üyelerine sunulan krediye yoğun ilgi olurken, birçok işletme bankalardan “limit bitti” cevabını aldı. Reel sektör temsilcileri, özellikle mikro ve küçük işletmeler için daha yüksek limitli, daha düşük maliyetli yeni kredi paketlerinin acilen hayata geçirilmesini talep ediyor.
KOBİ’lere Umut Olan Kredi Dakikalar İçinde Tükendi
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun girişimiyle pazartesi günü başlatılan kredi desteği kapsamında 25 milyar TL’lik kaynak 7 bankaya paylaştırıldı. Ancak her bankaya yaklaşık 3,5 milyar TL düşmesi, binlerce şubeye ve on binlerce başvuruya yetmedi. KOBİ’ler en fazla 2,5 milyon TL'ye kadar kredi kullanabilecekti fakat kamu bankaları da dahil olmak üzere birçok şubede limitler ilk 1,5 saat içinde doldu.
Sektör Temsilcilerinden Tepki: "Krediye Erişimde Adalet Sağlanamadı"
İstanbul Tüccarlar Kulübü Başkanı İlker Önel, kredinin özellikle mikro ve küçük işletmeler için can suyu niteliğinde olduğunu ancak uygulamanın hayal kırıklığı yarattığını belirtti. “İşletmeler başvuru için bankalara koştu, ancak elleri boş döndüler” diyen Önel, KOSGEB beyannamesi gibi belgelerin önceden bilgilendirme yapılmadan istenmesinin de kafalarda soru işareti oluşturduğunu dile getirdi.
Züccaciyeciler Derneği Başkanı Burak Önder: "Kredi Hızla Tükenecekti, Belliydi"
Önder, piyasalarda kredi maliyetlerinin yüzde 55-60 seviyelerine ulaştığını, bu nedenle Nefes Kredisi’nin yüzde 37-38 faiz oranıyla görece daha cazip olduğunu söyledi. Ancak bu kadar sınırlı kaynağın yetersiz olacağını baştan tahmin ettiklerini ifade etti.
TGSD Eş Başkanı Ümit Özüren: "İşletme Sermayesi Tükendi"
Özüren, sanayicilerin finansmana erişimde uzun süredir zorlandığını belirterek, “Paketin büyüklüğü yetersiz. Bu destek olumlu ama kesinlikle genişletilmeli. İşletmelerin krediye acil ihtiyacı var” dedi.
İSO Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Çetin: "Konkordatolar Artıyor"
Çetin’e göre toplam kredi maliyeti yüzde 40’a kadar yaklaşsa da piyasadaki daha yüksek faizler nedeniyle bu krediye yoğun ilgi gösterildi. Ancak sadece 25 milyar TL’lik kaynak sektörlerin büyük kısmı için yetersiz kaldı.
TASD Başkanı Berke İçten: "Emek Yoğun Sektörlere Öncelik Verilmeli"
İçten, ayakkabı sektörü gibi emek yoğun alanlarda üreticilerin hem iç piyasada hem ihracatta zorlandığını belirterek, desteklerin daha hedefli ve kapsamlı olması gerektiğini savundu. “Limitler daha yüksek, faiz oranları daha düşük olmalı” dedi.