Ali Babacan Kimdir?

Ali Babacan Kimdir?

Ali Babacan, Türk siyasetçi, ekonomist ve Deva Partisi'nin (Demokrasi ve Atılım Partisi) kurucusu ve lideri. 4 Nisan 1967 tarihinde Ankara'da doğan Babacan, TED Ankara Koleji’nden mezun olduktan sonra, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Yüksek öğrenimi için Amerika Birleşik Devletleri’ne giderek, Northwestern Üniversitesi'nde Kellogg School of Management'ta İşletme Yönetimi Yüksek Lisans (MBA) derecesini aldı. Burada pazarlama, organizasyon ve uluslararası işletme alanlarında uzmanlaştı.

Babacan, iş hayatına aile şirketinde başlamış ve kısa sürede önemli deneyimler edindi. 2001 yılında, dönemin önemli siyasetçilerinden Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde kurulan Adalet ve Kalkınma Partisi'ne (AK Parti) katıldı. 2002 yılında, AK Parti'nin iktidara gelmesinin ardından, Türkiye Cumhuriyeti'nin en genç bakanı olarak Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı oldu. Bu görevi boyunca Türkiye'nin ekonomik reformlarında ve 2001 ekonomik krizinden çıkış sürecinde önemli rol oynadı.

2005-2009 yılları arasında Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Babacan, aynı zamanda 2009-2015 yılları arasında Başbakan Yardımcılığı görevini üstlendi. Avrupa Birliği müzakerelerinde ve uluslararası ilişkilerde Türkiye'nin konumunu güçlendiren önemli diplomatik başarılara imza attı. 2015 yılında aktif siyasetten çekilen Babacan, 2019 yılında AK Parti'den ayrılarak yeni bir siyasi hareket başlatacağını duyurdu. 2020 yılında Deva Partisi’ni kurdu ve partinin genel başkanı olarak seçildi.

Ali Babacan, özellikle liberal ekonomi politikaları, demokrasi ve insan haklarına verdiği önemle tanınır. İngilizce ve Almanca bilen Babacan, evli ve üç çocuk babasıdır. Ekonomi alanında birçok başarıya imza atmış ve Türk siyasetinde önemli bir figür olarak öne çıktı.

Önceki Haber Mehmet Şimşek Kimdir?
Benzer Haberler

Mehmet Şimşek Kimdir?

David Malpass Kimdir?

Adam Smith Kimdir?