Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın azalan doğum oranlarına dikkat çekerek "Alarm veriyor" demesinin ardından, annelere yönelik yeni destek paket çalışmaları başlatıldı. Doğum izninin bir yıla çıkarılması, maaş artışı ve kreş veya kira desteği gibi önemli düzenlemeler masada değerlendiriliyor.
Türkiye'de Doğurganlık Hızı Düşüyor
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2001 yılında 2.38 olan doğurganlık hızı, 2023'te 1.51'e gerileyerek nüfus yenilenme eşik değeri olan 2.1'in altına kadar düştü. Bu düşüş, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından "varoluşsal bir tehdit" olarak nitelendirildi.
Erdoğan'dan Talimat: Anneler İçin Destek Paketi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, son kabine toplantılarında azalan doğum oranlarına vurgu yaparak, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’a konu ile ilgili çalışma yapması talimatını verdi. Bu kapsamda, doğum izninin bir yıla çıkarılması, maaş iyileştirmesi ve kreş veya kira desteği gibi birçok düzenleme gündem konuları arasında yer aldı.
Doğum İzni ve Devlet Desteği
Aile Bakanı Göktaş, doğum izninin bir yıla çıkarılması konusunda AK Parti’nin strateji ekibine bir sunum yaptı. Ancak, sadece doğum izni ile sınırlı kalmaması gerektiği, ikinci ve üçüncü çocuklara kademeli olarak devlet desteği verilmesi gerektiği de belirtildi.
Kreş ve Kira Desteği
Toplantılarda, ikinci ve üçüncü çocuklara göre kademeli olarak doğum izninin artırılması, kreş veya kira desteği ve kadının özlük hakları ile maaşında düzenlemeler yapılması gibi konular ön plana çıktı. AK Parti kurmayları, bu sürecin daha kapsamlı bir çalışma ile ele alınması gerektiğine dikkat çekti.
Kadınlara Yönelik Destekler
AK Parti yetkilileri, "Daha derli toplu bir çalışma yapılması lazım. Sadece doğum izni değil, kadınlarımız çocuk sahibi olmak istiyor. Kreş desteği, çalışan desteği, kira desteği önemli. Kadın çalışıyor, çocuk sahibi olmak istiyor ama bakıcıların maaşı 30-40 bin liradan aşağı değil. İkinci, üçüncü çocuğa destek verilmesi lazım. Biraz üzerinde çalışmamız lazım. Aile Bakanlığı’nın bir sürü bütçesi var. Sadece doğum iznini uzatmak değil, 0-3 yaş dediğimiz gelişim evresi de önemli." şeklinde konuştu.