Lüks Yaşamın Bedeli: Kaynağı Belirtilmeyen Gelire Vergi Geliyor

Lüks Yaşamın Bedeli: Kaynağı Belirtilmeyen Gelire Vergi Geliyor

Maliye Bakanlığı, beyana tabi gelirleri ile harcamaları arasında yüzde 20'nin üzerinde uyumsuzluk olan mükelleflerden 'Özel Gider (Harcama) Bildirimi' adı altında vergi isteyecek. Gelirini düşük gösterip lüks bir yaşam sürenler, harcamalarının kaynağını açıklamak zorunda kalacak. Kaynağı açıklanamayan gelirlerden vergi talep edilecek.

Gelir ve Harcama Uyumunu Sağlamak İçin Yeni Düzenleme

Maliye Bakanlığı, gelir ve harcama uyumunu sağlamak amacıyla yeni bir vergi reformu paketi hazırlığında. Beyana tabi gelirleri ile harcamaları arasında yüzde 20'nin üzerinde uyumsuzluk olan mükellefler, Maliye tarafından çağrılarak izahat vermek zorunda kalacak. Bu düzenlemenin yasalaşması halinde, lüks seyahatler ve otel harcamaları gibi büyük harcamalarını açıklayamayanlardan vergi alınacak.

Açıklanamayan Gelirden Vergi Alınacak

İktidarın üzerinde çalıştığı vergi reformu paketi taslağına göre, gelirini düşük gösterip lüks içinde yaşayanlardan bu durum hakkında bir açıklama istenecek. Maliye’nin yapacağı risk analizi sonucunda, beyana tabi gelirleri ile harcamaları arasında yüzde 20'nin üzerinde uyumsuzluk olan mükelleflerden 'Özel Gider (Harcama) Bildirimi' istenecek. Aradaki farkı izah edemeyenler, bu farkın vergisini ödeyecek ve lüks harcamalarını açıklayamayanlar hakkında vergi incelemesi başlatılacak.

Mükellef Hesap Kartı Uygulaması

Düzenlemenin yürütülmesi için mükelleflerin harcama ve gelirlerini görebilmek amacıyla 'mükellef hesap kartı' oluşturulacak. Bu maddenin 2024 yılı kazançlarına uygulanmak üzere 1 Ocak 2025'te yürürlüğe girmesi amaçlanıyor. Düzenleme yasalaştığında, lüks gayrimenkul ve taşıt alımları, yüksek kira ve aidat ödemeleri, pahalı eğitim harcamaları gibi harcamalar incelenecek ve bu harcamaların geliriyle nasıl yapıldığı sorulacak.

Maliye'nin Radarı

Düzenleme ile birlikte, Maliye Bakanlığı, gelirini düşük gösteren ve lüks harcamalar yapan mükellefleri daha yakından takip edecek. Mükelleflerin harcama ve gelirlerinin uyumunu sağlamak ve vergi kaybını önlemek amacıyla getirilen bu düzenleme, 2024 yılı kazançlarından itibaren uygulanmaya başlanacak.

Önceki Haber Anne Destek Paketi Geliyor: Doğum İzni, Maaş Artışı ve Kreş Desteği
Sonraki Haber Yeni Akaryakıt Zammı İçin Tarih Belli Oldu: Benzine ve Motorine Zam Geliyor
Benzer Haberler