Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), araç muayene hizmetlerinin 20 yıllığına özelleştirilmesi için ihale sürecini başlattı. Bu süreçte, kredi kartıyla yapılan muayene ücreti ödemelerinde komisyon ücreti vatandaşa yansıtılmayacak, işleticiler tarafından karşılanacak.
Sözleşmeler 2027’de Sona Erecek
Araç muayene hizmetleri, kuzey ve güney bölgeleri olarak ikiye ayrılmış ve 2004 yılında yapılan ihale sonucunda 15 Ağustos 2007’de yatırımcılarla 20 yıllık imtiyaz sözleşmeleri imzalanmıştı. Bu sözleşmelerin süresi 14 Ağustos 2027 tarihinde sona erecek.
Yönetmelik gereği, kamu hizmetinin kesintiye uğramadan sürdürülmesi amacıyla, yeni ihale hazırlıkları başlatıldı. Cumhurbaşkanı Kararı ile araç muayene hizmetleri yeniden özelleştirme kapsamına alındığı açıklandı.
Yeni Dönemde 20 Yıllık Özelleştirme
Yeni özelleştirme ihalesi kapsamında araç muayene hizmeti, 20 yıl süreyle imtiyaz hakkı verilerek özel sektöre devredilecek.
Tekliflerin alınmasının ardından pazarlık usulüyle yapılacak ihale, Cumhurbaşkanı onayı ve Rekabet Kurulu’nun değerlendirmesinin ardından sonuçlandırılacak. Süreç tamamlandıktan sonra yeni işleticiler hizmete başlayacak ve ilgili bölgede araç muayene hizmetlerinin tek sağlayıcısı olacak.
Kamuya Pay ve Yeni Yatırımlar
İhale şartlarına göre, araç muayene ücretlerinin:
- İlk 3 yılında %30’u,
- Sonraki 7 yılında %40’ı,
- Son 10 yılında ise %50’si kamu payı olarak Hazine’ye aktarılacak.
Yeni dönemde artan araç sayısına bağlı olarak yeni muayene istasyonları açılacak. Ayrıca, hizmet verecek işleticiler, araç muayene istasyonlarının inşası ve makine-ekipman yatırımlarından sorumlu olacak.
Muayeneler AB Standartlarında Olacak
Yeni araç muayene istasyonları, Avrupa Birliği standartlarına uygun olarak faaliyet gösterecek. Böylece, araçlardan kaynaklanan trafik kazalarının önlenmesi ve kamu denetimi altında güvenli muayene hizmeti verilmesi sağlanacak.
Türkiye’de trafiğe kayıtlı yaklaşık 31,3 milyon araç bulunuyor. Mevcut durumda, ülkede 223 sabit ve 93 seyyar muayene istasyonu faaliyet gösteriyor. Yeni ihale süreci ile bu sayı, artan araç sayısına paralel olarak genişletilecek.
Vatandaşlara kolaylık sağlamak amacıyla, kredi kartıyla yapılan ödemelerde komisyon alınmaması ve muayene hizmetlerinin kamu bütçesine yük getirmeden özel sektör aracılığıyla verilmesi amaçlanıyor.