Biden'ın Çekilmesi Sonrası Piyasada Beklenen Senaryolar

Biden'ın Çekilmesi Sonrası Piyasada Beklenen Senaryolar

ABD Başkanı Joe Biden'ın başkanlıktan çekilmesi, piyasada seçimlerle ilgili olasılıkların yeniden değerlendirilmesine yol açtı. Uzmanların ilk yorumlarına göre, dolar ve altın gibi güvenli limanlar önemli bir konuma gelebilir. İşte Biden'ın çekilmesi sonrası piyasada öne çıkan bazı senaryolar:

ABD'de 5 Kasım'da yapılması planlanan seçimler gündemde ilk sıraya yerleşirken, seçim sürecine dair gelişmeler ve başkan adaylarının açıklamaları piyasalar üzerinde etkisini arttırmaya başladı. Yatırımcılar, Biden'ın yarıştan çekilmesinin Trump'ın seçim şansını nasıl etkileyeceğini dikkatle takip ediyor. Dolar ve altın gibi güvenli limanların, ABD'deki yeni siyasi dalgalanmalarla değer kazanma potansiyeli olduğu düşünülüyor. Analistler, Demokrat Parti'nin bu süreci sorunsuz tamamlayabileceğini de belirtiyor.

Trump'ın Seçim Şansı ve Ticaret Savaşları

Trump'ın yeniden seçilme olasılığı, küresel piyasalarda ticaret savaşlarının yeniden başlayabileceği endişelerini artırıyor. 2018'de Çin'den ithal edilen 200 milyar dolarlık ürüne tarife uygulayan Trump, tekrar göreve gelirse Çin menşeli mallara yüzde 60, diğer ülkelerden ithal edilen mallara ise yüzde 10 gümrük vergisi getirmeyi amaçlıyor. Trump'ın Beyaz Saray'a dönmesi halinde Avrupa Birliği ile de ticari gerilimlerin artma riski bulunuyor. Trump, AB'nin ABD'nin otomobillerini ve tarım ürünlerini almadığını belirterek, 200 milyar doların üzerinde ticaret açığına işaret ediyor. Alüminyum ve çelik tarifeleri ile Dijital Hizmet Vergisi, Trump'ın göreve gelmesi halinde Avrupa ile yeniden alevlenebilecek ticari anlaşmazlıklar olarak ön plana çıkıyor.

Ekonomistler Trump Yönetiminden Endişeli

Nobel ödüllü 16 ekonomist, Haziran ayında yayımladıkları bir bildiride, "ikinci bir Trump yönetiminin ABD ekonomisine yönelik riskleri konusunda derin endişe duyduklarını" belirtmişti. Joseph Stiglitz öncülüğünde hazırlanan bildiride, Trump'ın aşırılıklarının ABD'nin istikrarını ve dünya üzerindeki konumunu tehdit ettiği vurgulanmıştı. Ayrıca, Trump'ın mali sorumsuz bütçelerinin enflasyonu yeniden alevlendireceği endişesi dile getirilmişti.

Analistler, bazı tahvil yatırımcılarının da Trump'ın ikinci döneminde uygulayacağı politikaların yüksek enflasyona ve mali açıkların artmasına neden olacağından endişe ettiğini ifade etti. Birçok yatırımcı, varlık fiyatlarının uzun vadeli itici gücü olarak görülen para politikası ve şirket karlılıklarının siyaseti gölgede bırakacağına inanıyor. Ancak, seçim gününe kadar birçok şeyin değişebileceği belirtiliyor.

Önceki Haber San Francisco Fed Başkanı Daly'den Enflasyon Açıklaması
Sonraki Haber Seçim Yarışı Kızışırken Fed'in Faiz Kararı Beklemeye Alınabilir
Benzer Haberler