Depozito İade Sistemi Başlıyor! Her Şişe İçin 25 Kuruş İade Edilecek

Depozito İade Sistemi Başlıyor! Her Şişe İçin 25 Kuruş İade Edilecek

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, sıfır atık hedefi doğrultusunda önemli bir adım atarak Depozito İade Sistemi'ni (DİS) başlattığını duyurdu. 1 Ocak 2025'te yürürlüğe girmesi planlanan bu sistemle su, soda, kola, meyve suyu ve bira şişeleri 25 kuruş karşılığında toplanacak.

Atıklara Yeni Değer

Sıfır Atık projesi kapsamında geliştirilen Depozito İade Sistemi, atık yönetiminde devrim niteliğinde bir yenilik getirecek. Cam, plastik ve metal ambalajlı içeceklerin şişeleri, büfe, bakkal ve marketlerde 25 kuruş depozito bedeli ile geri alınacak.

E-Cüzdan Uygulaması

Vatandaşlar, Türkiye Emlak Katılım Bankası'nın altyapısı üzerinden açılacak e-cüzdan hesapları aracılığıyla, geri dönüşüme attıkları her şişe için 25 kuruş kazanacak. Biriken bu paralar, alışveriş sırasında kullanılabilecek.

Uygulama Tarihi ve Hazırlıklar

Depozito İade Sistemi'nin 1 Ocak 2025 itibarıyla devreye girmesi hedefleniyor. İlk olarak 1 Ocak 2021'de başlaması planlanan ancak hazırlık süreci uzayan sistem, 100 mililitre ile 3 litre arasında değişen tek kullanımlık içecek ambalajlarını kapsayacak.

Geri Alım Noktaları

2025 yılı içinde tüm il ve ilçelerde 5 bin geri alım noktası kurulacak. Depozito iade makineleri, öncelikli olarak belediyeler, millet bahçeleri ve üniversitelere yerleştirilecek. Ardından zincir marketler, alışveriş merkezleri, oteller, restoranlar ve kafeteryalara kadar yayılacak.

Bu adım, hem çevreyi koruma yolunda büyük bir ilerleme sağlayacak hem de vatandaşlara ekonomik bir katkı sunacak.

Önceki Haber Satılamayan Kurbanlıkları Et ve Süt Kurumu Alacak
Sonraki Haber Yurt Dışına Çıkış Harcında Büyük Artış Önerisi: 3000 TL
Benzer Haberler