Emekli Maaşlarında Yeni Düzenleme: İşte Üzerinde Durulan 4 Formül

Emekli Maaşlarında Yeni Düzenleme: İşte Üzerinde Durulan 4 Formül

Uzun bayram tatilinin ardından kamuoyunun gündemindeki en önemli konulardan birisi, temmuz ayında yapılacak emekli maaşı zamları. Emekliler, kök maaşların artırılmasını ve en düşük emekli maaşlarının yukarı çekilmesini bekliyor. Zam düzenlemesi için dört farklı formül üzerinde duruluyor.

Temmuz Zammı İçin Yeni Hesaplamalar

Emekli maaşlarına yapılacak zam için çeşitli hesaplamalar gündemi meşgul ediyor. Kök maaşı, en düşük emekli maaşı altında kalan emeklilerin sıfır zam almalarını önlemek amacıyla seyyanen zam formülü masada bulunuyor. Bu formül ile kök maaşlar belirli bir seviyeye çıkarıldıktan sonra temmuz artışı yapılabilecek. Nihai zam oranları, 6 aylık enflasyonun kesinleşmesinin ardından kesinleşecek. SSK ve Bağ-Kur emeklileri, 6 aylık enflasyon oranında, memur emeklileri ise enflasyonun yüzde 15'ini aşan kısmı kadar fark alacak.

Birinci Formül: En Düşük Aylığa Ek Artış

SSK ve Bağ-Kur emeklileri için şu anda 10 bin TL olan en düşük aylığa, enflasyon farkının üzerine ek bir artış yapılmadığı takdirde, kök aylıkları 6 bin - 8 bin TL bandında olan bu kesim, ara zam döneminde devlet katkısıyla 10 bin lira almaya devam edecek. Ancak aylıklarına enflasyon zammı yansımayacak. Taban maaşın yeniden belirlenmesi talepler arasında.

İkinci Formül: Yeni Taban Maaş Belirlenmesi

Beklentiler arasında, Hazine katkısıyla kök maaşlar değişmeden 13-15 bin lira arasında yeni bir taban maaşın belirlenmesi de yer alıyor. Bir diğer öneri ise kök maaşların 10 bin liraya yükseltilmesi yönünde.

Üçüncü Formül: Memur Emeklileri İçin Refah Payı

Temmuz ayında memur emeklilerinin maaşlarında refah payı beklentisi var. Yılbaşında SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zamlarının memur emeklileriyle eşitlenmesi nedeniyle, temmuz ayında memur emeklilerinin zam oranlarının geride kalması da öngörülüyor.

Dördüncü Formül: Tüm Emeklilere Eşit Zam

Dördüncü formül, tüm emeklilere eşit zam yapılmasını da öngörüyor. Ancak şu anda emekliler için netleşmiş bir formül bulunmuyor. Eğer bayram izninin dönüşünde yeni bir gelişme olmazsa, emekli maaşlarının enflasyon oranında zamlanması bekleniyor.

Temmuz ayında yapılacak zamlar ve uygulanacak formüller, milyonlarca emeklinin gelirlerini etkileyecek. Hükümetin bu konuda nasıl bir karar alacağı merakla bekleniyor.

Önceki Haber BES'te Yeni Dönem 1 Temmuz'da Başlıyor: Kısmi Ödeme ve Artan Devlet Katkısı
Sonraki Haber Ev Sahiplerine Şok Düzenleme: Aylık Kiranın %20’si Vergi Olarak Kesilecek!
Benzer Haberler