Karadeniz Bölgesi'nde fındık hasadına başlandı. Sahil kesimlerinde 5 Ağustos'ta resmi olarak başlayan fındık toplama işlemi, orta ve yüksek kesimlerde de devam ediyor. Fındıklarını toplayıp kurutan üreticiler, kabuklarından ayırmak için patoz makinelerini kullanıyor. Patoz operatörleri, yılda sadece 1,5 ay çalışıyor ve bu süreçte saatte 3.500 TL kazanıyor.
Zorlu çalışma koşullarıyla bilinen patozcular, yoğun bir mesai dönemi yaşıyor. Günün yaklaşık 20 saatini çalışarak geçiren patozcular, geçen yıl 2.000 TL olan saatlik ücretlerini bu yıl 3.500 TL olarak belirlediklerini ifade ediyorlar.
Patoz operatörlerinden Yiğit Çağan, sezonun başlamasıyla birlikte yoğun bir tempoya girdiklerini belirtti. Sahil kesimindeki işlerinin 10 gün içinde tamamlanacağını, ardından orta ve yüksek kesimlere geçeceklerini söyleyen Çağan, "Yaklaşık 1,5 ay boyunca gece gündüz çalışıyoruz. Toz içinde, uykusuz bir şekilde çalışmak zorundayız," dedi.
Fındık üreticisi Mustafa Yıldırım ise hasada devam ettiklerini ve topladıkları fındıkları patoz işleminden geçirdiklerini söyledi. Yıldırım, kahverengi kokarcanın fındıklara zarar verdiğini ve işçi ücretlerinin yüksek olmasından dolayı fındık gelirinin büyük bir kısmının işçiliğe gittiğine dikkat çekti.
Yıldırım, fındık hasadının ve patoz işleminin oldukça yorucu olduğunu belirterek, "Güneşin altında saatlerce çalışıyoruz. Hasat işlemi, kurutma ve patoz işlemi derken süreç 2-3 hafta sürüyor. Ardından fındıkları satışa hazır hale getiriyoruz," diye konuştu.